Anul 2010 a fost unul extrem de dificil pentru proprietarii de terenuri. Astăzi terenurile sunt, de departe, cel mai vitregit segment al pieţei imobiliare.

15858-161128-preturile.jpgCererea mică din ultimii doi ani de criză a spulberat fără milă preţurile terenurilor, lăsând în urmă zone întregi unde este imposibil de stabilit un preţ întrucât nimeni nu a mai cumpărat nici măcar un metru pătrat. „Criza economică a avut un impact puternic asupra pieţei terenurilor. Acesta a fost, de la bun început, cel mai afectat segment al pieţei imobiliare. Nimeni nu mai voia să cumpere, deşi preţurile au scăzut consi-derabil. Unii proprietari au ieftinit cu până la 70%. Chiar şi aşa, a fost o perioadă bună de timp în care singurii care mai vindeau ceva erau proprietarii de terenuri mici şi ieftine. Aproape toţi investitorii, ba chiar şi speculatorii, au blocat achiziţiile de terenuri, aşa că singurii care mai cumpără terenuri sunt proprietarii finali" ne-a declarat Andrei Rusu, director Vission House.

Aşadar, în 2010 au fost căutate terenurile bine poziţionate, cu suprafeţe mici şi care aveau utilităţi în apropiere. Planurile celor care au cumpărat hectare întregi de terenuri cu scopul de a le vinde aşa cum le-au luat au fost date peste cap de criză. Pentru a avea şanse de a le tranzacţiona, proprietarii au fost nevoiţi să le lotizeze, suprafeţe de cel mult 700 mp, şi să găsească preţuri în conformitate cu vremurile pe care le trăim. Analiştii imobiliari susţin că anul trecut cei care au cumpărat au ales cu precădere terenuri de până la 30.000 euro.

Previziuni pentru 2011

„Previziunile pentru anul viitor sunt destul de greu de făcut, pentru că includ foarte multe variabile. Depindem de contextul internaţional, dar, cel mai grav, depindem de deciziile politice şi economice locale. Piaţa imobiliară depinde direct de deciziile economice, iar la cât de inconsecventă este strategia guvernamentală în acest sens, este greu pentru oricine să facă previziuni. Totuşi, nu poate fi vorba despre o îngheţare a pieţei, este absurd să vorbim despre aşa ceva. La fel cum nu putem vorbi despre reveniri spectaculoase. Noi mizăm pe un uşor trend ascendent al pieţei", susţine Andrei Rusu, director Vission House.

Terenurile de lux au rezistat mai bine

„Proprietăţile de lux, fie ele terenuri sau case, îşi păstrează mult mai bine valoarea, indiferent de cât de grele sunt vremurile, datorită unicităţii lor. Totuşi, criza s-a resimţit şi pe acest segment. Apetitul investitorilor pentru tranzacţiile mari, importante, de milioane de euro, a dispărut. Tranzacţiile se fac rar şi sunt pe sume relativ mici. Se vând proprietăţile care au o localizare excelentă şi un preţ foarte bun. În rest, pentru orice proprietate sub calificativul de ofertă extraordinară, negocierile merg greu şi se concretizează şi mai greu" apreciază Ştefan Niţă, managerul Luxury International.

La ce să ne aşteptăm de la 2011 pe piaţa terenurilor de lux?

„Anul acesta ar trebui să fie o provocare la fel de mare ca şi anul trcut. Problema cu proprietăţile de lux este că se adresează în special investitorilor. Iar investitorii sunt speriaţi de România. De fapt, investitorii sunt goniţi de realitatea economică. Este probabil să asistăm la un 2011 care să nu fie mult mai bun decât 2010, dar în nici un caz mai rău", spune Ştefan Niţă, manager Luxury International.


Sursa

5 January 2011