Un teren din zona centrală cu un preţ de 4.000 de euro/mp poate fi cumpărat şi cu 3.000 de euro/mp

Investitorii cu lichidităţi vor dezvolta proiecte generatoare de venituri din chirii, şi mai puţin locuinţe

Preţurile terenurilor din Bucureşti vor scădea cu până la 60% în 2009Anul 2008 a spulberat visele speculatorilor ce doreau să obţină profituri uriaşe din vânzarea terenurilor la preţuri mari. Preţurile terenurilor din Capitală şi din apropiere au înregistrat în 2008 scăderi de până la 40%, şi chiar 50% în anumite zone. Anul 2009 nu aduce veşti bune pentru speculatori. Aceştia vor fi nevoiţi să-şi vândă terenurile cu profit zero, sau chiar în pierdere. „Vânzători există, însă sunt din ce în ce mai mulţi care sunt presaţi de credite, iar cumpărătorii nu mai sunt dispuşi să dea aceiaşi bani ca altădată.

Procentele de scădere ale preţurilor vor fi între 30 şi 60%", ne-a declarat Ionuţ Ciocan, senior consultant în cadrul departamentului de terenuri al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. Nici terenurile din zonele de top nu vor fi ferite de scăderi. În zone precum Primăverii, Şoseaua Nodului, Arcul de Triumf şi Piaţa Romană, preţurile vor scădea cu 10 - 30%, mai spune Ionuţ Ciocan. Un teren, pe care se cerea 4.000 de euro/mp, poate fi vândut cu 3.000 de euro/mp.

Mai puţine proiecte rezidenţiale

Cumpărătorii care dispun de lichidităţi vor cumpăra terenurile pentru dezvoltarea de proiecte care aduc un venit din chirii, precum spaţii de birouri şi spaţii logistice, iar numărul celor care se vor încumeta a mai dezvolta proiecte rezidenţiale va fi mic, şi asta din cauza condiţiilor de creditare, atât pentru dezvoltator, cât şi pentru beneficiar. În contextul în care mulţi dezvoltatori anunţă amânarea lucrărilor de construcţie pentru ansamblurile rezidenţiale, cei care încă dezvoltă vor încerca să găsească surse pentru continuarea finanţării proiectelor. Puţini vor fi cei care face achiziţii de terenuri pentru dezvoltarea de proiecte de locuinţe, ceea ce va duce la apariţia unui număr mic de proiecte noi pe piaţa rezidenţială.

Terenurile din zonele centrale sunt propice dezvoltării de clădiri de birouri, pentru că aici se pot justifica anumite preţuri, mai spune consultantul DTZ Echinox. „Este de aşteptat ca cea mai mare parte a achiziţiilor de terenuri din 2009 să fie în scopul dezvoltării imediate, şi mai puţin în scop speculativ. Cei care cumpărau până acum terenuri şi aveau ca obiectiv vânzarea la suprapreţ  după o perioadă de timp vor fi mult mai rezervaţi în astfel de plasamente. .

Preţuri mici la terenuri se vor găsi în zonele din apropierea Bucureştiului, care au o infrastructură precară, dar un potenţial de dezvoltare. În zona Fundulea, potrivită dezvoltării de spaţii industriale, preţurile au scăzut cu 30%, iar peţurile variază între 15 şi 30 de euro pe metru pătrat. Cele mai căutate pentru dezvoltarea acestui tip de proiecte sunt terenurile cu suprafeţe între 5.000 şi 15.000 de metri pătraţi. Piaţa şi investitorii s-au maturizat şi va fi tot mai greu pentru proprietari să crească artificial preţurile terenurilor, motivând lucrări viitoare de infrastructură. (A.G.)

30% reprezintă procentul de ieftinire a terenurilor din zonele de top ale Bucureştiului

Sursa

19 January 2009