Desi pretul pe metrul patrat a scazut cu pana la 40%.

Preturile terenurilor, cu pana la 40% mai miciDaca in trecut preturile terenurilor, fie ca se aflau in intravilan, fie in extravilan erau stabilite sau mai bine zis impuse de catre proprietari, astazi suma de tranzactionare este stabilita, printr-o negociere dura, de catre cumparatori.

Acest lucru a determinat o scadere dramatica a numarului de tranzactii si pe acest segment din piata imobiliara si, totodata, a redus drastic si plaja ofertelor, care in trecut depasea cifra de 10.000 de noi suprafete scoase la mezat.

Astazi, in Bucuresti si zo­ne­le limitrofe, din ofer­ta bogata de ieri, mai sunt postate pe in­ter­net, bannere sau prin pu­bli­ca­tiile cotidiene, intre 300 si 500 de anunturi, dintre care doar 10% ajung in faza de negociere.

„Nu­marul redus al lichiditatilor din piata a generat in prezent o scadere de apro­ximativ 50% a tranzactiilor cu terenuri, chiar si in contextul in care pretul unui metru patrat a suferit o depreciere, in functie de zona in care se afla, intre 10% si 40%", spune Vitali Ungureanu, con­sul­tant imo­bi­liar al companiei Euro­Me­tropola.

Po­tri­vit acestuia, „majoritatea pro­prietarilor prefera sa mentina pretul exa­ge­rat din anii anteriori, chiar daca si atunci aces­ta era unul artificial, iar azi, majoritatea tran­zac­tiilor sunt ope­rabile doar pe suprafete reduse".

Intravilanul bucurestean - intre 200 si 2.500 de euro

In functie de pozitie, in­fra­struc­tu­ra si dezvoltarea zonei in care se afla, terenurile din Bucuresti au in pre­zent un pret de vanzare ce osci­lea­za intre 200 si 850 de euro pentru un metru patrat, iar in zonele semi­cen­trale pre­ten­tiile au coborat de la apro­ximativ 2.500 de euro, cat a in­re­gis­trat anul trecut, la 1.300 de euro si pana la 800 de euro/mp.

„Acolo unde preturile au fost exagerate, ten­din­ta este in con­ti­nua cadere si cred ca, pana la sfarsitul acestui an, vom asista la o coborare a pretului cu inca 10% sau 15%, dar acolo unde piata se apropia de normalitate si astazi zona in care se afla proprietatile este una in dez­vol­tare, pretul va inregistra un efect in­vers, o cres­tere de 15%", a pre­cizat con­sul­tantul imobiliar.

De ase­menea, acesta considera ca „o asezare a pre­turilor pe acest seg­ment imobiliar va fi posibila doar pes­te doi ani, iar pre­ten­tiile din tre­cut de 10.000 de euro/mp in zone pre­cum Kiseleff sau Ana Ipatescu vor ramane istorie".

Ungureanu a adau­gat faptul ca, in Bucuresti, cele mai mul­te tranzactii cu terenuri se fac doar pe suprafete foarte mici, cu­prin­se intre 300 si 1.000 de metri pa­trati, iar tranzactiile ce im­pli­cau su­pra­fete mai mari de 5.000 de metri patrati fiind in prezent blo­ca­te.

„Su­pra­fetele mari erau cumparate de marii dezvoltatori imobiliari, iar oda­ta cu blocajul din piata com­ple­xurile re­zidentiale avand vanzari la co­ta de avarie, a fost generata si aceasta blocare a tran­zac­tionarii terenurilor me­nite dezvoltarii ansamblurilor de locuinte".

 

 

 

Sursa

3 July 2009