Preturile terenurilor bune se dubleaza


Cotidianul - 10.07.2006
 

Preturile terenurilor au crescut consistent in ultimii doi ani si nu exista semnale ca s-ar putea vorbi de o stagnare in viitorul apropiat. Exceptie vor face terenurile din zone cu infrastructura precara.

Terenurile sint privite ca cea mai sigura investitie din domeniul imobiliar. Optimismul celor care spera in profiturile ce se vor obtine din terenurile pe care le detin provine din cresterile spectaculoase ale preturilor inregistrate in ultimii ani. Cei care detin insa parcele in zone fara utilitati nu trebuie sa se astepte la mari cistiguri, deoarece nu exista motive care sa duca la o crestere a preturilor acestora. Nici macar integrarea in Uniunea Europeana nu va creste valoarea suprafetelor din aceasta categorie. Aderarea impulsioneaza insa piata terenurilor agricole.

Migratie spre periferie

Conform unei analize realizate de compania Regatta, dezvoltatorii mari si-au indreptat atentia spre zonele centrale din Bucuresti, dar si spre cele considerate pina in urma cu trei-cinci ani drept periferice, dar care datorita dezvoltarii orasului au capatat o importanta deosebita.

„Un alt motiv al interesului pentru aceste zone il reprezinta posibilitatea dezvoltarilor rezidentiale pentru clasa medie, dar si dezvoltarile de birouri de clasa A si B tot mai solicitate pe fondul cresterii accentuate a preturilor in zonele ultracentrale si central-nord. In aceste conditii, cresterile de preturi au fost mai spectaculoase in zonele semicentrale, aproximativ 80-100%, dar constante in zonele consacrate ultracentrale si de nord, 50-60%“, considera specialistii Regatta. „Procentual, cele mai importante evolutii s-au inregistrat pentru terenurile din zonele care s-au dezvoltat in ultimii cinci ani, cum ar fi soseaua Pipera-Tunari, care a cunoscut dezvoltari spectaculoase pe segmentele comercial si de birouri, DN1, in apropierea proiectului dezvoltat de Baneasa Investments, in apropierea autostrazii A2, precum si satele si comunele de pe o raza de 20-30 km in jurul Bucurestiului“, afirma Laurentiu Badea, Senior Broker, Land&Retail Department Eurisko. Un cuvint greu de spus in acest sens il au marii investitori.

„Marile companii internationale au inceput intr-o anumita zona si acum se dezvolta si in celelalte zone. Singura problema este dezvoltarea infrastucturii“, spune Dan Titel, managerul companiei imobiliare Domus. O analiza a preturilor arata ca procentul de crestere difera de la zona la zona. Mentionam ca nu am luat in calcul destinatia terenurilor (rezidential, comercial, pentru birouri), ci am contabilizat ofertele vinzatorilor adresate agentiilor imobiliare in ultimii ani.

Pret mare pe nord

Zona de nord a fost, in ultimii ani, cea mai cautata. Aici s-au dezvoltat cele mai spectaculoase proiecte imobiliare, lucru care a dus si la o crestere consistenta a preturilor terenurilor din aceasta zona. In doar doi ani valoarea terenurilor s-a triplat si chiar mai mult. Astfel, in Pipera, in vara lui 2004 se cereau intre 15 si 70 de euro pentru un metru patrat de teren, iar acum valoarea a urcat pina la 80-250 de euro/mp. Si Corbeanca, zona bine cotata, a avut o crestere spectaculoasa pe acest segment. Astfel, daca in 2004 pretul era de 5-25 de euro/mp, in functie de zona in care se afla terenul, acum s-a ajuns la 25-80 de euro/mp. „Pentru terenurile cu destinatie rezidentiala din zona Herastrau, preturile au crescut de la 200-400 de euro/mp in 2003 la 1.200-1.800 de euro/mp in prima parte a lui 2006“, spune Attila Peli, Senior Land Consultant la compania Colliers.

In ceea ce priveste evolutia viitoare a acestei zone, parerile sint impartite. Se considera ca cererea va fi mare in continuare, insa totusi nu se intrevad cresteri care sa atinga acelasi ritm ca si pina acum. De altfel, preturile mari ale terenurilor au facut ca dezvoltatorii de proiecte imobiliare sa-si indrepte atentia si spre alte zone.

Citeste articolul integral in Cotidianul


Nicu Stan, Valentin Baesu
Cotidianul
 

10 July 2006