Familii cu tradiţie, bogaţi din tată în fiu, au făcut investiţii proaste în ultima perioadă. Chiar şi după devalorizare, aceste proprietăţi costă de la câteva sute de mii la milioane de euro.

13654-127964mare.jpgCriza a lovit şi în piaţa imobiliară de lux, iar mulţi proprietari cu case de lux s-au văzut nevoiţi să vândă pentru o nevoie urgentă de cash, astfel cei care erau interesaţi de vile luxoase şi au avut bani puşi deoparte au găsit noi oportunităţi. Presiunea de a obţine cât mai repede bani lichizi i-a determinat pe proprietari să lase din preţ cu un procent între 40 şi 70% faţă de valoarea proprietăţilor din perioada de vârf de bulă imobiliară, a declarat pentru Curierul Naţional Ştefan Niţă, Director Luxury International, companie imobiliară.


"Criza chiar ne ajută într-un fel. Orice proprietate s-a devalorizat, chiar şi cele premium, deşi sunt mult mai puţin afectate. Oricum, fiind mai ieftine, sunt atrăgătoare pentru cei care caută luxul şi investiţia în proprietăţi care pot trece prin orice criză neatinse, datorită valorii lor atât din punctul de vedere al confortului şi amplasamentului, cât şi al valorii istorice", a spus Ştefan Niţă.

În ceea ce priveşte traseul pieţei de lux, Ştefan Niţă a explicat că în general, în perioade de criză, piaţa de luxury real estate merge încet, dar sigur. "Este dovedit de însăşi istoria omenirii că, din perioadele de criză economică, ce vin şi pleacă, au ieşit întotdeauna învingători, respectiv oameni care au avut ceva cash flow pus deoparte şi care l-au utilizat pentru achiziţii «de criză», respectiv propretăţi subevaluate sau proprietari care aveau nevoie de cash. La fel se întâmplă şi acum: familii cu tradiţie, bogaţi din tată în fiu, au făcut investiţii proaste în ultima perioadă, au nevoie de cash şi se văd nevoiţi să îşi vândă proprietăţile, unele dintre ele greu de evaluat pentru că au în spate o întreagă istorie. În acelaşi timp, micii întreprinzători de acum un an-doi dispun, în acest moment, de nişte sume de bani care le permit achiziţii şi caută să investească în astfel de proprietăţi, care, spre deosebire de un bloc de apartamente, îşi vor mări valoarea odată cu trecerea timpului", a explicat directorul companiei.

Locuinţe de lux de la 600.000 de euro

O vilă construită în 1938 şi renovată recent costă 2,5 milioane de euro sau o alta, din Cotroceni, are un preţ de 1,35 milioane de euro. Alte proprietăţi de lux care se mai găsesc în portofoliul companiei sunt: o vilă din 1928, complet mobilată cu mobilier de epocă foarte valoros, care se vinde pentru doar 600.000 euro, precum şi o vilă de 600 mp, construită în stilul castelelor de pe Valea Rinului, care valorează 1,8 euro. În ceea ce priveşte apartamentele luxoase, găsim un penthouse de 370 mp din Herăstrău, care costă 720.000 de euro, dar unele proprietăţi scumpe sunt două vile, una cu două etaje, construită în Cotroceni, cu o suprafaţă utilă de peste 800 mp şi un preţ de 4 milioane de euro, şi o alta mai ieftină cu un milion de euro şi amplasată pe Calea Dorobanţi, construită în 1930 şi cu o suprafaţă de 550 mp utili.

Fiecare proprietate din portofoliul Luxury Internaţional este analizată separat, agenţia plătind pentru expertiză juridică, expertiză tehnică şi analiza oportunităţii investiţionale.

Aceasta este o agenţie de consultanţă şi vânzări imobiliare, specializată pe segmentul premium, care are în portofoliu doar proprietăţi exclusive, care oferă servicii personalizate de marketing, promovare şi vânzare de proprietăţi deosebite, precum castele, vile de patrimoniu sau dezvoltări imobiliare speciale, adresate unui public pretenţios şi elevat.

Sursa

21 September 2010