Preturile minime au amanat adoptarea Codului Fiscal
Averea - 20.12.2005
 

Proiectul de modificare a Codului Fiscal al Ministerului de Finante va fi aprobat, foarte probabil in acest an sau la inceputul anului viitor, insa nu va intra in vigoare de la 1 ianuarie. Singurul motiv pentru care proiectul de modificare a legislatiei fiscale nu a fost inca adoptat sunt preturile de referinta la tigari si bauturi alcoolice, a sugerat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Acesta este, de altfel, si motivul pentru care ministrul de Finante, Sebastian Vladescu (foto), se va deplasa, in urmatoarele zile, la Bruxelles pentru a se consulta cu comisarii europeni asupra taxelor si accizelor care urmeaza sa fie introduse la alcool si tutun, sustine Tariceanu. Discutiile vor viza doar taxele si accizele la alcool si tutun, si nu intregul proiect de modificare a Codului Fiscal, al carui text tine strict din responsabilitatea Guvernului, a afirmat Tariceanu, citat de Mediafax.

„Cred ca Ministerul Finantelor a si inceput demersurile, deoarece nu se fac numai discutii directe, aceste consultari se pot face si in scris“, a spus Tariceanu. Intr-adevar, corespondenta dintre Finante si Comisia Europeana pe tema introducerii pretului minim exista, numai ca ea a fost ignorata pana in prezent de oficialii romani. Dupa o prima scrisoare ramasa fara raspuns trimisa de Comisia Europeana ministrului Sebastian Vladescu, in care introducerea de preturi minime la tigari si alcool era calificata drept neconcurentiala, la finalul lunii trecute Directoratul condus de Olli Rehn a transmis autoritatilor romane patru cartonase galbene. Unul viza preturile minime, iar altul scutirea de la plata accizelor la alcool a producatorilor interni, ambele cuprinse in Codul Fiscal.

Totusi, premierul nu pare dispus sa faca concesii decat in cazul preturilor minime. „Codul Fiscal nu se discuta la Bruxelles, nu face obiectul unor discutii cu autoritatile de acolo. Este dreptul Guvernului de a stabili Codul Fiscal din Romania. Documentul nu este responsabilitatea Uniunii Europene, ci exclusiv responsabilitatea noastra“, a spus premierul.

Potrivit legii, modificarile aduse la Codul Fiscal trebuie anuntate „de regula“ cu sase luni inainte de a fi puse in aplicare. Este insa putin probabil ca Guvernul sa astepte data de 1 iulie 2006 pentru a putea inroduce noile prevederi. Foarte probabil, anul viitor va incepe cu taxele si impozitele cuprinse in ultima modificare a Codului Fiscal, cea din aprilie, si cu propunerea de modificare a Codului Fiscal propusa de Finante si aprobata, in textul careia urmand a fi introdusa si data de la care se va aplica aceasta.


Florin Rusu - Averea
 

20 December 2005