Lupta României cu criza imobiliară a fost una tumultoasă. Clienţii se plâng de dezvoltatori, dezvoltatorii se plâng de incapacitatea statului de a gestiona o asemenea criză, iar statul dă din umeri şi prioritizează alte domenii. În acest context, România a rămas cu mult în urma ţărilor vecine la capitolul restabilirii echilibrului pe piaţa imobiliară. Și asta cu toate că ultimii ani au fost marcaţi de ieftiniri consecutive.

24868-locuinte_vanzare.jpgPoate că cea mai mare problemă a pieţei imobiliare din România nu este preţul. Sau cel puţin nu la nivelul la care se fac tranzacţii acum. Valul de ieftiniri a prins bine tuturor, mai ales în contextul programului Prima Casă. Fără preţurile de criză, situaţia ar fi fost mult mai gravă decât acum. Dar cu adevărat problematică este criza acută de locuinţe. Doar 1.600 apartamente noi au fost finalizate anul trecut în Bucureşti, acesta reprezentând cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani şi cu 41% mai puţin decât în 2010, arată statisticile.

Este surprinzător că un oraş cu o cerere atât de mare de unităţi locative şi cu un decalaj atât de mare între unităţile noi şi cele vechi, nu a reuşit în era post-comunistă să depăşească, în medie, nivelul de 3.000 unităţi finalizate anual. Pe de altă parte, nu au lipsit declaraţiile dezvoltatorilor rezidenţiali de a construi mii de unităţi în proiecte nenumărate în anii de boom imobiliar, dar multe dintre acestea au rămas în faza de proiect ori s-au dovedit a nu fi economic fezabile”, spun consultanţii Joness Lang LaSalle.

Locuinţele s-au ieftinit puternic anul acesta, dar preţurile nu stimulează consumul

Desigur, şi alte capitale din Europa Centrală şi de Est au raportat rezultate slabe. Cu toate acestea, acolo pare să existe o mişcare de revenire mult mai amplă decât cea de pe piaţa locală. O comparaţie bună este poate cea cu Varşovia, oraş cu o populaţie similară cu a Bucureştiului, unde s-au construit 9.700 unităţi locative, în 2011. De asemenea, în Budapesta, unde criza economică s-a manifestat mult mai dur decât la noi, au fost finalizate de două ori mai multe unităţi locative comparativ cu Bucureştiul. Noi însă, încercăm doar să vindem ce a mai rămas în ansamblurile deja construite, iar preţul este cea mai puternică armă. Apartamentele noi s-au ieftinit cu 4% în primele trei luni ale acestui an.

În timp ce anul 2011 a fost caracterizat de uşoară creştere a preţurilor medii de vânzare, este de aşteptat ca în 2012 să observăm o corecţie mai drastică a preţurilor. Proiectele noi, demarate după criza economică, au fost adaptate la piaţa locală atat ca design cât şi ca preţuri totale de vânzare”, continuă oficialii Jones Lang LaSalle.

Dar previziunile sunt optimiste şi pentru piaţa imobiliară din România, în acest an. Consultanţii anunţă vânzări stabile, ceea ce va crea un context bun pentru vânzătorii de locuinţe. O realitate în care se pot face planuri de afaceri, iar acest lucru este îndelung aşteptat de către specialiştii din domeniu. Dar acest lucru va însemna sacrificii.

Este nevoie ca marii jucători să depună eforturi în a recâştiga încrederea potenţialilor cumpărători şi să-şi consolideze numele pe piaţă. Dezvoltatorii cu disponibilităţi financiare şi care au în vedere planuri pe termen lung pe piaţa locală, pot folosi acest interval de timp pentru a investi într-un portofoliu de terenuri, pe care sa-l dezvolte în viitor”, încheie specialiştii Jones Lang LaSalle.

CITEȘTE ȘI: Paradox imobiliar: proprietarii de locuinţe vor costuri mai mici, dar nu sunt dispuşi să şi acţioneze în acest sens


22 May 2012