0-208-invNumarul proiectelor imobiliare anuntate pe piata romaneasca este foarte mare, insa intentiile se vor materializa doar intr-un numar redus de cazuri. Aceasta este parerea specialistilor de la Globe Trade Center Romania (GTC) care au sustinut, miercuri, ca numarul firmelor de constructii participante la licitatiile organizate de dezvoltatorii imobiliari este din ce in ce mai redus, iar pretul lucrarilor creste, pe fondul deficitului de muncitori.

"Cresterea pretului pe metru patrat construit nu reflecta majorarea pretului la materie prima, ci mai degraba evolutia costului cu forta de munca. Se simte pe piata o lipsa de constructori, care ne-ar putea crea dificultati in dezvoltare ", a afirmat directorul general al GTC, Shimon Galon. Pe de alta parte, reprezentantul GTC - unul dintre cei mai cunoscuti dezvoltatori din domeniul imobiliar - a precizat ca pretul terenurilor a crescut semnificativ, in ultima perioada, determinand majorarea sumelor alocate proiectelor.

El a precizat ca, din totalul unei investitii imobiliare, costul terenului reprezinta 15-20%, iar cel cu materialele de constructii si forta de munca, circa 60%.
Specialistii de la GTS si-au mai aratat ingrijorarea cu privire la scaderea randamentului investitiilor imobiliare, datorate cresterii semnificative a preturilor la proprietati.

"Pretul terenurilor a crescut foarte mult in ultimii sapte ani, fapt care se reflecta in marjele de profit tot mai reduse. Daca la primul proiect dezvoltat, Europe House, am inregistrat un randament de 18%, astazi ne multumim si cu 10-11%", a spus Galon. Reprezentantul GTC a adaugat ca in principalele orase din tara pretul terenului nu coboara sub 300 de euro pe metru patrat.

Sursa

23 February 2007