0-1424-img6193ag.jpgVariaţiile de preţ la agenţii sunt destul de mici
Particularii au scăzut preţurile cerute cu până la 6,2%

După creşterile spectaculoase de preţuri în ultimii ani, de până la 50% sau peste în unele cartiere, piaţa rezidenţială din Bucureşti încearcă să ajungă din nou la echilibru. Piaţa rezidenţială nu poate cădea, pentru că cererea este în continuare sănătoasă. Preţurile însă au început să dea înapoi în cazul apartamentelor vechi, care, până la un moment dat, raportate la metrul pătrat construit, erau mai scumpe cu până la 25% faţă de cele ale locuinţelor noi.Astfel, analiştii imobiliari consideră că apartamentele vechi s-ar putea ieftini cu până la 30% în următorul an, în timp ce la locuinţele noi fie vor fi îngheţate preţurile, fie se vor înregistra uşoare creşteri.

Oferta nouă de apartamente ar putea fi compromisă de scumpirea creditării şi de faptul că dezvoltatorii nu se mai aruncă la proiecte foarte mari decât dacă sunt foarte siguri că au cui să vândă. Cea mai mare problemă însă este lipsa forţei de muncă de pe piaţa construcţiilor. În primele şase luni ale anului, trebuiau finalizate în Capitală circa 1.700 de apartamente, conform proiectelor anunţate de către dezvoltatori. Dintre acestea, numai 500 au fost terminate, conform Ziarului Financiar.

Neîncrederea în cererea de pe piaţă a determinat proprietarii particulari să ducă preţurile la apartamente, în majoritate vechi, în jos. Tendinţa a fost impulsionată şi de faptul că oferta de astfel de apartamente, scoase la vânzare direct de proprietari, fără a apela la agenţii imobiliare, a crescut cu aproape 50% în iunie, fiind lansate pe piaţă 1.500 de noi anunţuri de vânzare, conform companiei de servicii imobiliare Agenţie.net. Oferta totală a ajuns astfel la puţin peste 5.400 de unităţi, pe piaţă fiind la ora actuală (incluzând şi ofertele agenţiilor imobiliare) în jur de 50.000 de unităţi scoase la vânzare, dacă includem şi terenurile.

“Ceea ce se întâmplă este normal. Ritmul de creştere nu putea fi susţinut. Nici preţurile nu puteau rămâne la un nivel atât de mare în cazul apartamentelor vechi. Este posibil ca acestea să fie mai ieftine cu până la 30% peste un an”, a declarat recent pentru Gândul Ruxandra Cleciu, preşedinte al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI).

Preţul mediu pe metrul pătrat într-un apartament din Capitală a fost în iunie de 1.834 de euro, conform companiei de consultanţă imobiliară Colliers, cu nouă euro sub nivelul din mai.

Preţul mediu pe metrul pătrat într-un apartament vechi a fost de 1.909 euro în iunie, în stagnare faţă de mai, în timp ce în cazul apartamentelor vechi media a ajuns la 1.808 euro/mp, în scădere cu 14 euro. Colliers subliniază că, indiferent de direcţia preţurilor din ultima perioadă, fie în sus, fie în jos, variaţiile sunt destul de mici, ceea ce ar putea indica faptul că piaţa îşi caută din nou echilibrul, preţurile încercând să se recoreleze la cererea de pe piaţă.

În cazul apartamentelor scoase la vânzare de proprietari, direct, fără a apela la agenţii, preţurile cerute au înregistrat însă scăderi consistente. În numai o lună, preţul mediu cerut pentru o garsonieră în Bucureşti a scăzut cu 5,2%, până la un nivel de 72.000 de euro.

Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu patru camere, respectiv cu 6,2% faţă de luna mai, preţul mediu cerut de proprietari fiind acum de 180.000 euro, de la 192.000 de euro. În cazul apartamentelor de două camere, ieftinirea a fost de 1,7%, respectiv un preţ mediu cerut de 114.000 de euro, în timp ce locuinţele cu trei camere au ajuns la o medie de 148.000 de euro, în scădere cu 2,6% faţă de luna precedentă.
 

Sursa

14 July 2008