Sectorul imobiliar a intrat în sezonul scăderilor din luna iunie a anului trecut, iar în momentul de faţă costul apartamentelor noi s-a întors la valorile de acum 2-3 ani.

Preţurile locuinţelor noi s-au întors în urmă cu 2 aniÎn ceea ce priveşte preţurile apartamentelor noi, Ionuţ Bordei, directorul departamentului rezidenţial în cadrul CB Richard Ellis (CBRE), a declarat pentru Curierul Naţional că acestea sunt "deja la valorile de acum 2-3 ani".

Costurile au început să scadă din iunie 2008

Cum perioada de vară este una nefavorabilă pentru tranzacţii imobiliare, dezvoltatorii au început să facă mici ajustări ale preţurilor. După seceta din vară a urmat agonia din toamnă, moment în care criza financiară a blocat de tot piaţa. Astfel dezvoltatorii au fost nevoiţi să reducă din ce în ce mai mult costurile locuinţelor, aşa că au ajuns la sfârşitul anului trecut la ajustări de 15-30% faţă de anul precedent.

"Anul trecut, preţurile apartamentelor noi s-au ajustat cu 25-30%", a afirmat Bordei.
Şi reprezentanţii Eurometropola susţin acelaşi procent în ceea ce priveşte preţurile locuinţelor noi. "Pe segmentul locuinţelor noi, începând cu luna iunie, preţurile au scăzut cu 15-30%", au declarat pentru Curierul Naţional  reprezentanţii Eurometropola.

Anul trecut, între productivitate şi dezastru

Şi analistul Regatta Alexandru Niţescu susţine că anul trecut am avut parte de 2 evoluţii contradictorii: prima parte a lui 2008 a fost una productivă, iar a doua a fost una dezastruoasă pentru imobiliari. "Prima jumătate a anului 2008 a fost, cu siguranţă, mai productivă în ceea ce priveşte numărul şi volumul tranzacţiilor comparativ cu prima jumătate a anului 2007, în schimb, sfârşitul anului 2008 a adus o reducere semnificativă a preţurilor", a afirmat Niţescu.

Potrivit oficialului Regatta, cererea sustenabilă s-a redus odată cu introducerea noilor norme BNR. "Cererea de locuinţe noi a crescut în ultimii ani, nu a scăzut, însă determinantă pentru volumul cererii a fost cererea sustenabilă, al cărei volum a scăzut dramatic odată cu introducerea noilor norme de creditare şi care va înregistra evoluţii spectaculoase atunci când normele de creditare se vor îmbunătăţi sau înrăutăţi", a precizat Niţescu.

Preţul mediu de acum, între 1.200-1.300 euro/mp

Conform declaraţiilor date de analiştii imobiliari, în momentul de faţă preţul mediu al unui metru pătrat în cadrul unui ansamblu rezidenţial variază undeva între 1.200- 1.300 de euro +TVA.
"În momentul de faţă, preţul mediu pe metru pătrat în Bucureşti în cazul apartamentelor noi este 1.200 euro +TVA", a menţionat oficialul CBRE.
În acelaşi timp, reprezentantul Regatta afirmă că "preţul mediu de tranzacţionare a locuinţelor se situează între 1.200 euro - 1.300 euro + TVA/mp, valoare similară cu cea de la sfârşitul anului 2007".

El mai precizează că "bătălia promoţiilor s-a dus datorită schimbării cererii sustenabile, în sensul că cea mai mare pondere a fost câştigată de utilizatorii finali (peste 90%), comparativ cu anul 2007, când cea mai mare pondere o înregistrau investitorii (peste 70%)".
Presiunea asupra preţurilor continuă

În ceea ce priveşte o estimare pentru anul acesta a reducerilor preţurilor locuinţelor noi, analiştii nu au ştiut să precizeze un procent şi toţi spun că nu ştiu unde se vor opri acestea. "Presiunea asupra preţurilor continuă, nimeni nu poate prezice cu exactitate până când. Proprietarii care au nevoie urgentă de lichidităţi vor ceda sub această presiune, însă sunt destui cei care îşi permit să refuze să vândă sub preţul de cost sau fără profit", a concluzionat oficialul Regatta.
Tot el spune că anul acesta este un an greu predictibil cu multe elemente de incertitudine, iar piaţa imobiliară va evolua în strânsă dependenţă cu foarte mulţi factori. Tranzacţii se vor realiza în continuare, dar este greu de estimat volumul acestora.

Circa 3.000 de locuinţe finalizate, puse pe piaţă de investitorii speculativi

Peste 3.500 de locuinţe finalizate sau în curs de finalizare în următoarele şase luni sunt de vânzare în Bucureşti, circa 3.000 dintre acestea fiind deţinute de investitori care le-au cumpărat de la dezvoltatori, potrivit Colliers, care estimează scăderea tranzacţiilor în 2009 faţă de anul trecut. Potrivit datelor Colliers citate de Mediafax, cel puţin 3.000 de unităţi este oferta disponibilă la vânzare pusă pe piaţă de către investitori, livrată sau cu livrare în maximum şase luni. La acest număr se adaugă încă circa 500 de locuinţe oferite de dezvoltatori în fazele finalizate ale proiectelor.
"Rezultă un total de 3.500 unităţi livrate sau în curs de livrare în şase luni ca ofertă disponibilă pe piaţă, în proiecte cu peste 200 unităţi", a spus Ilina Păun, oficialul Colliers.

Sursa

29 January 2009