La Baia Mare, un metru pătrat de apartament situat în noile ansambluri rezidenţiale costă 700 de euro. Confruntaţi cu o scădere fără precedent a volumului de tranzacţii, dezvoltatorii adoptă măsuri care variază de la termene de plată flexibile până la reduceri de preţ.

Preţurile locuinţelor noi din provincie intră la apă1.100-1.300 de euro, plus TVA. Acesta a fost preţul de pornire la ansamblurile din Baia Mare, la care acum metrul pătrat construit costă între 700 şi 800 de euro fără TVA.

„Au existat anumiţi dezvoltatori, mai realişti, care din capul locului au oferit spre vânzare apartamente la acest preţ. Cei care au redus semnificativ preţul au pornit de la 1.100-1.300 de euro pe metru pătrat.

Din păcate, numărul tranzacţiilor nu a fost influenţat semnificativ de aceste reduceri. Lipsa de lichidităţi ţine încă în stand-by piaţa imobiliară.

Toată lumea speră ca, odată cu venirea noului an, Banca Naţională să-şi revizuiască politica vizavi de aplicarea normelor privind acordarea creditelor ipotecar-imobiliare", afirmă Virginia Herţa, manager al agenţiei imobiliare băimărene GMG Imo.

Printre ansamblurile la care dezvoltatorii au redus preţurile în ultima vreme se numără Toamnei Residence, Mărăşeşti Residence, Millenium Park şi Ansamblu Rezidenţial Republicii.

Scăderi în zonele limitrofe Clujului

Preţurile locuinţelor noi situate în imediata apropiere a Clujului au suferit modificări importante în sens negativ. Asta a scăzut media costurilor, chiar dacă ansamblurile rezidenţiale din interiorul oraşului nu au fost încă afectate de valul ieftinirilor. „Preţurile s-au menţinut pe segmentul nou din interiorul oraşului, în mare parte, la aceleaşi niveluri.

Scăderi mai accentuate s-au înregistrat în zonele limitrofe Clujului, unde numărul dezvoltărilor imobiliare este însemnat. Numărul tranzacţiilor pe ambele segmente, vechi şi nou, a scăzut destul de mult în ultima perioadă. Cu toate acestea, piaţa are în continuare potenţial.

Felul în care s-a construit înainte de '89, cel puţin, din punct de vedere al suprafeţelor, face din cumpărarea unei locuinţe noi o nevoie bine conturată", spune Doru Lupeanu, senior consultant şi partener în cadrul companiei Fix Up Marketing.

Soluţiile adoptate de către dezvoltatorii clujeni pentru a evita reducerea preţurilor variază de la „îngheţarea proiectelor" până la concesii oferite cumpărătorilor în privinţa termenelor de plată şi a nivelului avansului.Clienţii potenţiali aşteaptă, pe de altă parte, o scădere şi mai accentuată a preţurilor, coroborată cu o relaxare a normelor de creditare.

La Iaşi, preţurile sunt "îngheţate"

Dezvoltatorii care ridică locuinţe noi în Iaşi nu au coborât preţurile, în ciuda cererii reduse. Companiile scot la vânzare locuinţe pentru care cer preţuri între 1.200 şi 1.500 de euro pe metrul pătrat construit, în funcţie de zonă.

„Preţurile au rămas constante, fiindcă majoritatea dezvoltatorilor lucrează cu bani de la bănci. Apartamentele au aceleaşi preţuri ca şi în vară", explică Tudor Stoica, reprezentant al agenţiei imobiliare Terra Real Estate.

Astfel, în centrul oraşului şi în zona Copou costul ajunge la 1.500 de euro pe metru pătrat, în timp ce în cartierele de la marginea oraşului, precum Păcurari sau Tătăraşi, media ajunge la 1.200 de euro pe metru pătrat. „Avem o promoţie specială pentru perioada aceasta.

Primele 100 de apartamente la Palas vor fi comercializate la preţul de 1.490 de euro, la care se adaugă costuri suplimentare pentru privelişte sau regim de înălţime", afirmă Gabriela Doboş, PR Executive la Palas Iaşi.

Preţurile la cartierul Green Park din Tătăraşi ajung la aproape 1.200 de euro, în timp ce la Copou Bellevue costul atinge nivelul de 1.500 de euro pe metrul pătrat construit.

Sursa

7 January 2009