Preţurile locuinţelor de lux din Londra au atins în iunie un nivel record, peste un maxim înregistrat în urmă cu trei ani, după ce cumpărătorii au profitat de cotaţia scăzută a lirei sterline şi au căutat plasamente sigure, potrivit companiei imobiliare Knight Frank, citate de Bloomberg.

19570-london6_14526500.jpgValoarea caselor şi apartamentelor a crescut cu 0,9% faţă de luna mai, costul mediu fiind de 3,7 milioane de lire sterline, potrivit unui indice calculat de Knight Frank.

Avansul anual a fost de 8,1%, iar indicele preţurilor este cu 2% peste un nivel record atins în martie 2008.

Costul unei locuinţe în cartiere de lux precum Belgravia şi Holland Park a crescut cu 34% comparativ cu martie 2009 şi s-a redresat după un declin de 12 luni, determinat de criza creditelor.

Cumpărătorii străini se orientează către sectorul imobiliar londonez pentru a-şi proteja activele de instabilitatea politică şi economică din ţările de origine, ceea ce a dus la creşterea preţurilor pentru locuinţele de lux.

"Asistăm la venirea în Marea Britanie a unor investitori foarte bogaţi", a declarat Charles McDowell, care a intermediat în acest an achiziţia unor locuinţe în valoare de cel puţin 20 de milioane de lire sterline în cartierele Chelsea, Mayfair şi Kensington.

Doi dintre clienţii lui McDowell sunt greci care vor să îşi protejeze averile, în condiţiile în care guvernul de la Atena încearcă să reducă deficitul bugetar, a spus el.

Incertitudinile provocate de datoriile suverane ale unor state au atras interesul pentru casele din Londra şi din partea unor cumpărători din zona euro.

Între factorii care au contribuit la atractivitatea pieţei imobiliare londoneze este şi deprecierea lirei sterline faţă de un coş de valute, cu 16% comparativ cu un maxim atins în martie 2008.

Alţi cumpărători de locuinţe de lux din capitala britanică provin din Orientul Mijlociu, în urma problemelor politice din regiune izbucnite în această primăvară.


Sursa

4 July 2011