Mărirea salariului mediu lunar este unul dintre motivele aprecierii costurilor. La un salariu mediu lunar de 480 de euro, preţul unei locuinţe este de 1.000 de euro pe metru pătrat.

La un salariu mediu de 530 de euro, în 2010, preţul va ajunge la 1.200 euro.

Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanţii departamentului de investiţii al Kiwi Finance, companie de brokeraj financiar, în urma unui studiu făcut în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică.

Asta, în condiţiile în care, în sfârşit, România a ajuns la un indice de accesibilitate comparabil cu al unor ţări dezvoltate din Europa. „Indicele de accesibilitate la cumpărarea locuinţelor a ajuns şi în România la o valoare echilibrată de 2,1%, după ce în 2007 se situa la 3,4%, iar în 2008 sărise la 4,8 %", explică Anca Bidian, manager general al Kiwi Finance.

Totuşi, România nu are soluţii locative pentru tineri şi pentru populaţia cu venituri sub medie. „Aceste soluţii sunt cerute de la bănci, însă acest segment de populaţie trebuie susţinut prin programe sociale, nu de bănci", crede Anca Bidian.

În schimb, cei care îndeplinesc condiţiile necesare contractării unui credit ipotecar au posibilitatea încheierii unui contract mai avantajos decât în urmă cu un an.

,,Dacă o familie cu un venit de 660 euro pe lună îşi putea cumpăra, în primăvara lui 2008, o locuinţă de 35 metri pătraţi achitând-o în 35 de ani, cu avans de 25%, în octombrie 2009 îşi poate cumpăra o locuinţă de 55 de metri pătraţi, pe care o poate achita în 30 de ani", spune Anca Bidian.

Creditele în pierdere s-au triplat

Accesul rapid la credite a fost însă o sabie cu două tăişuri. Pe de o parte a ajutat piaţa imobiliară să se dezvolte.Pe de altă parte, în noile condiţii economice, mulţi dintre datornici nu mai pot returna sumele împrumutate, iar la credite nu mai apelează nici măcar cei care au un venit stabil, de teamă că vor ajunge în baza de date cu rău-platnici.

În prezent, reprezentanţii băncilor constată o creştere semnificativă a numărului restanţelor comparativ cu anul trecut.,,S-a dublat numărul restanţierilor, iar creditele restante au crescut de patru ori.

Creditele în pierdere au crescut de trei ori. Instrumentele de plată refuzate, s-au dublat. Se spune ca piaţa imobiliară a căzut cu 40 la sută. Eu cred ca a căzut cu mult mai mult. Noi nu avem o piaţă imobiliară. Să nu va închipuiţi că piaţa imobiliară este formată din târgurile imobiliare", a precizat Emanuel Odobescu, director general adjunct Piraeus Bank.

Dezvoltatorii, campioni la restanţe

Cei mai mari rău platnici nu provin însă din rândul populaţiei, ci sunt companii de construcţii şi imobiliare. „Restanţele pe segmentul imobiliar şi cel al construcţiilor sunt duble faţă de restanţele medii la nivelul tuturor companiilor" afirmă Ion Drăgulin, şeful direcţiei de stabilitate financiară a Băncii Naţionale a României (BNR).


Sursa

21 October 2009