10% este scăderea medie a preţului de tranzacţionare a apartamentelor din bucureşti, potrivit analizelor realizate de Coldwell Banker Affiliates of Romania. Scăderea, înregistrată în ultimele patru luni, este sensibil mai mare faţă de cea a preţurilor iniţiale de ofertă.

14098-muncitori-romania-libera.jpgUna dintre explicaţii ţine de faptul că durata de încheiere a unei tranzacţii este mai mare: proprietăţile scoase la vânzare îşi găsesc mai greu un cumpărător, iar vânzătorii sunt astfel forţaţi să scadă mai mult preţurile.

„Negocierile dintre vânzători şi cumpărători durează mai mult, în special după anunţul de reducere a salariilor bugetarilor coroborat cu celelalte măsuri adoptate recent de autorităţi.", declară Alexandru Pricop, managing partner al sucursalei Coldwell Banker Banu Manta.

Preţurile obţinute de vânzătorii de locuinţe sunt în medie cu 8% mai mici faţă de cele publicate în anunţurile iniţiale de vânzare. De exemplu, un apartament cu două camere în zona Militari (53 mp utili, parter într-un bloc cu opt etaje, anul de construcţie 1982) a fost vândut la un preţ de 53.000 euro, pornind de la un preţ de 57.000 euro. Această tendinţă este evidentă la nivelul întregului portofoliu de tranzacţii realizate în ultima perioadă.

De remarcat este faptul că peste 50% din tranzacţii sunt încheiate prin programul Prima Casă. Astfel, apartamentele care înregistrează cele mai bune vânzări sunt cele care se încadrează sau sunt apropiate ca preţ de plafonul de 60.000 euro.

Totuşi, potenţialii cumpărători ar fi dispuşi să plătească cu până la 10.000 euro în plus pentru un apartament nou, faţă de unul vechi, dacă este situat în aceeaşi zonă. Spre exemplu, una dintre tranzacţiile intermediate de sucursala Coldwell Banker Moşilor în luna septembrie este vânzarea unui apartament cu două camere în zona Colentina (49 mp utili, loc de parcare şi boxe incluse) cu 71.500 euro, într-o zonă în care preţurile de tranzacţionare pe segmentul apartamentelor vechi sunt cuprinse, în medie, între 60.000 şi 62.000 euro pentru locuinţele cu două camere.

„În ceea ce priveşte perioada ime­diat următoare, dacă măsurile de austeritate nu au determinat deja o prăbuşire a preţurilor, în adevăratul sens al cuvântului, e puţin probabil să asistăm la ajustări semnificative în absenţa altor reduceri salariale sau a livrării pe piaţă a unui portofoliu vast de locuinţe preluate de către băncile finanţatoare.", a declarat Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of ­Romania.

Pe termen mediu, vor conta însă şi deciziile luate de către dezvoltatorii proiectelor noi, finalizate parţial sau integral, în contextul în care 80-90 % din tranzacţiile încheiate în acest moment sunt cu locuinţe vechi.


Sursa

6 October 2010