0-1317-2482149149_shutterstock_4009099.jpg Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional cred că proprietăţile din România s-ar putea chiar ieftini

Preţurile de pe piaţa imobiliară românească s-ar putea tempera în următoarea perioadă, şi chiar ar putea înregistra o uşoară scădere. Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) consideră că o astfel de evoluţie s-ar putea concretiza, însă doar în anumite condiţii, respectiv dacă se reduc fluxurile de capital străin şi cresc ratele dobânzilor.

Piaţa imobiliară din România a devenit în ultima vreme subiect de discuţie atât pentru autorităţi, cât şi pentru specialiştii internaţionali din domeniu. În lipsa unor date statistice oficiale, nimeni nu poate spune însă deocamdată cât de supraevaluate sunt sau nu preţurile actuale din România. De aceeaşi părere este şi reprezentantul FMI pentru România, Juan Jose Fernandez-Ansola, care consideră că "preţurile din piaţa imobiliară românească sunt greu de evaluat din cauză că nu există statistici, ca în alte state din regiune, care să indice nivelurile reale".

Sunt reale preţurile din piaţă?

Chiar şi aşa, oficialul FMI este de părere că preţurile din piaţa imobiliară românească se vor tempera, şi chiar vor scădea. "Dacă scad fluxurile de capital străin şi cresc ratele dobânzilor, ca urmare a creşterii inflaţiei, preţurile de pe piaţa imobiliară se vor tempera sau vor avea o uşoară scădere", a afirmat, ieri, Ansola. Acesta a explicat că astfel de corecţii ale pieţei au putut fi observate până acum şi în alte state din regiune. "E greu însă de spus dacă acest lucru se va întâmpla şi în România. Un alt aspect pentru piaţa din România este faptul că e greu de spus dacă preţurile din piaţă reflectă datele reale", a spus Ansola.

Această întrebare pare că au început să şi-o pună şi autorităţile. În ultima perioadă, la mai toate nivelurile au apărut discuţii privind evoluţia acestei pieţe şi cel puţin la nivel declarativ s-au promis rezultate. Banca Naţională a României şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNPR) vor colabora pentru realizarea unui schimb de date statistice referitoare la tranzacţiile imobiliare. Datele urmează să fie utilizate de banca centrală la elaborarea analizelor care stau la baza evaluărilor privind stabilitatea financiară. Chiar guvernatorul BNR declara în urmă cu o săptămână că discuţiile cu notarii au ca scop definirea unei situaţii reale privind piaţa imobiliară, pentru că s-a creat o întreagă fantasmă. Potrivit lui Mugur Isărescu, dacă preţurile afişate sunt cele reale, această situaţie ar trebui să ne sperie.

Aprecierea leului va continua

Reprezentanţii FMI consi­deră că leul va continua să se aprecieze. "Nivelul actual al cursului este adecvat. Rata de echilibru s-a apreciat în ultimii doi ani şi ne aşteptăm să se aprecieze în continuare, cu ajutorul implementării reformelor structurale", a precizat Juan Jose Fernandez-Ansola. Moneda naţională s-a apreciat şi ieri în comparaţie cu moneda unică europeană, cursul de referinţă anunţat de BNR ajungând la 3,5614 lei/euro, în scădere cu 0,24 bani faţă de marţi.

Salariile trebuie ţinute în frâu

FMI recomandă guvernului de la Bucureşti să ţină salariile "sub control", în condiţiile în care se apropie alegerile. Potrivit reprezentantului Fondului, Juan Jose Fernandez-Ansola, politica salarială din România nu este complet transparentă, întrucât în afara salariilor de bază există şi bonusuri. "Guvernul trebuie să se asigure că există un control bun al salariilor, astfel încât creşterea acestora să nu conducă la presiuni, în contextul în care există posibilitatea supraîncălzirii economiei", a precizat Ansola. El spune că majorarea din ultimii ani a salariilor din sectorul privat a condus la majorarea salariilor în sectorul public, în condiţiile în care a existat un flux de forţă de muncă spre străinătate.

46.000 de tranzacţii, în martie

Potrivit datelo­r furnizate pentru "Adevărul" de către Uniunea Na­ţională a Notarilor Publici din România (UNNPR), numai în luna martie a acestui an au fost încheiate 45.697 tranzacţii imobiliare, cu 1.500 mai multe faţă de luna februarie. Pe primele trei luni au fost încheiate, potrivit datelor UNNPR, 123.392 tranzacţii imobiliare, faţă de 104.872, câte au fost autentificate de notarii publici, în aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi impozitul pe tran­zacţiile imobiliare încasat în primele trei luni de notarii publici a crescut, de la 219,6 milioane lei, în 2007, la 291,4 milioane lei, în perioada ianuarie-martie 2008.

Sursa

24 April 2008