Proprietari sau clienţi, investitori sau analişti imobiliari, cu toţii caută răspunsul la o singură întrebare: când începe revenirea pieţei? Răspunsul la această întrebare face diferenţa dintre îmbogăţire şi faliment, pentru cei care vor să parieze pe criză. Pentru anul 2012, perspectivele sunt încurajatoare, chiar dacă specialiştii sunt în continuare rezervaţi. Iată câteva sfaturi pentru cele mai profitabile investiţii.

23739-crizaeconomica.jpgPărerile despre segmentul rezidenţial sunt împărţite. Categoria analiştilor rezervaţi demonstrează că, în circumstanţele date, orice încercare de a trasa perspective este superficială. De asemenea, a discuta acum despre vremuri mai bune este pură utopie, potrivit lor.

„Estimările analiştilor internaţionali, care indică un nou an de austeritate, decizia BNR de a înăspri condiţiile de creditare, cu precădere cele referitoare la împrumuturile în valută, toate acestea vor atrage după sine scăderea preţurilor apartamentelor şi în 2012. În ultima parte a anului trecut, preţurile locuinţelor vechi au scăzut, la nivel naţional, cu circa 5,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2010”, arată un raport al companiei de consultanţă Darian.

O revenire puternică a pieţei rezidenţiale este preconizată pentru anul 2013

Mult mai mare este însă numărul celor care aşteaptă vremuri mai bune. Argumentele lor stau în faptul că, dincolo de contextul internaţional, economia României s-a dovedit a fi una surprinzător de solidă. De asemenea, comparaţiile de la an la an demonstrează reveniri mici, dar consecvente. Dar nimeni nu neagă impactul contextului economic nefericit.

„O creştere economică limitată în 2012, incertitudinea economică din întreaga zonă a Uniunii Europene şi condiţii de finanţare mai dificile nu ne permit să previzionam o revenire a pieţei rezidenţiale. Într-un scenariu mai optimist, ne aşteptăm totuşi ca cererea pentru spaţii rezidenţiale să rămână stabilă, chiar să cunoască o uşoară creştere în 2012, în timp ce o revenire mai puternică este previzionată pentru anul 2013”, arată studiile companiei de consultanţă REAS, partener Jones Lang LaSalle.

În scenarii şi mai optimiste, primele semne de revigorare ale pieţei ar trebui să se vadă încă de anul acesta.

„Preţurile locuinţelor din România rămân pe un trend descrescător. Totuşi, în 2011, au apărut semne de stabilizare. În unele cazuri, indicii trimestriali arată posibile corecţii ale dezechilibrelor, în timp ce performanţele mai bune ale anumitor sectoare oferă indicii ale unor potenţiale evoluţii pozitive, în cursul anului 2012”, completează specialiştii EFG Property Services.

Ofertele de terenuri sunt multe şi generoase, cu proprietari dornici să vândă

În privinţa terenurilor, cei mai mulţi specialişti recomandă acum vânarea oportunităţilor. Băncile vor scoate la vânzare multe astfel de terenuri, iar licitaţiile, deşi nu foarte populare în rândul clienţilor, pot aduce oferte interesante.

„Cererea se va concentra pe terenurile cu avize, situate în zone bune. De asemenea, mai multe terenuri cu discounturi vor fi scoase pe piaţă, existând şanse ca multe să fie din portofoliile băncilor. Următoarea perioadă va fi, cel mai probabil, dominată de disponibilitatea proprietăţilor din portofoliile băncilor. Investitorii cu cash şi cei care pot obţine împrumuturi vor reintra încet în piaţă, pentru a profita de preţurile reduse”, arată analizele CBRE.

Preţul terenurilor a coborât în toată ţara, în ultima parte a anului trecut. La nivel naţional, scăderea înregistrată este de 16% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2010, arată statisticile. La periferia Capitalei, s-au marcat ieftiniri de până la 90%. Aceste schimbări au stimulat interesul pentru segment.

„Interesant de remarcat este însă faptul că blocajul în care intrase piaţa terenurilor, imediat după declanşarea crizei economice, pare aproape de sfârşit. Retailerii şi proprietarii de parcuri industriale au revenit puternic şi au fost, anul trecut, cei mai activi jucători de pe aceasta piaţă. Prin tranzacţiile făcute, aceştia au urmărit, în general, mărirea cotelor de piaţă pentru hipermarketuri ori extinderea parcurilor industriale”, explică Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare Darian.

Acelaşi comportament s-a regăsit şi în cazul persoanelor fizice, care ar fi vrut să cumpere un teren încă dinaintea crizei, dar găseau preţul inaccesibil.

„Ieftinirea terenurilor a atras în mod special interesul investitorilor din zona Bucureşti-Ilfov, fie ei persoane fizice sau companii. Potrivit datelor portalului nostru, numărul vizitatorilor de pe site care s-au arătat interesaţi de terenuri intravilane a crescut cu 28%, în 2011 faţă de anul precedent”, spune Răzvan Muntean, director general IMOPEDIA.ro.

CITEȘTE ȘI Locuinţele din România s-au ieftinit până la nivelul anului 2006. Bucureştiul a fost cel mai afectat de criză

 

6 March 2012