Preturile apartamentelor din Romania sunt supraevaluate, iar proprietarii au tendinta sa astepte permanent majorarea preturilor pentru a obtine venituri cat mai mari, a declarat, ieri, Adrian Nicolescu, expert evaluator in cadrul companiei Eurisko Consulting.
"In Romania exista, la apartamente si in general la proprietati, o tendinta ca proprietarii sa doreasca sa incheie afacerea vietii lor.
Exista o inertie, la vanzare, pentru a obtine cel mai bun pret. (...) Preturile apartamentelor sufera o supraevaluare, date fiind si caracteristicile tehnice, de exemplu instalatiile de apa sau caldura. Nu se constientizeaza ce inseamna sa se sparga o teava intr-un apartament recent zugravit", a spus Nicolescu.

Nu si cele construite inainte de '89

Ionut Bordei, directorul Departamentului de Vanzari Rezidentiale din Eurisko apreciaza, in schimb, ca apartamentele construite inainte de 1989 sunt tranzactionate in prezent la "preturi corecte".
Pe de alta parte, Bordei a explicat ca preturile caselor sau vilelor care se construiesc in prezent vor creste si ca ofertele dezvoltatorilor care construiesc la un pret de 350-400 de euro pe metru patrat au avantajul unui pret de vanzare mai redus, insa vor necesita, in timp, costuri extrem de mari.

Rezidentialele si spatiile industriale, in top pentru inca 3 ani

Segmentul rezidential si cele de spatii industriale si de depozitare vor atrage, in urmatorii 2-3 ani, cele mai importante investitii pe piata imobiliara, dupa ce in ultimii ani atractia principala a investitorilor a vizat constructia de birouri si de retail, potrivit reprezentantilor Eurisko.

"Este o evolutie fireasca, pentru ca dezvoltarea unei piete imobiliare incepe cu venirea in tara a companiilor, dupa care se construiesc birouri pentru firme, apoi spatii rezidentiale pentru angajati, continuand cu spatiile comerciale destinate consumului. In final, retailul are nevoie de spatii comerciale si de depozitare", a declarat Gabriel Marchievici, managing partner in cadrul companiei imobiliare Eurisko Consulting.

"Avem la inceputul acestui an, pentru prima data, cereri de spatii de 10.000 sau 20.000 de metri patrati. (...) Multe companii dezvoltatoare sunt cu ochii pe aceasta piata, precum si fonduri de investitii care cumpara spatii industriale inchiriate partial sau total. Sunt multi cei care vor sa cumpere, insa sunt putini dezvoltatori", a spus Constantin Banu, directorul departamentului spatii industriale din Eurisko.

Bucuresti, Capitala chiriilor costisitoare

Surprinzator, intr-un top valoric al chiriilor percepute pe cladiri pentru birouri din clasele A si B, orasul Bucuresti ocupa un loc fruntas intre capitalele europene, chiar daca tendintele sunt descrescatoare: "Daca in anii 1997- 1998, chiriile se situau la cca 60 USD/mp/luna, ele au scazut in 1999-2000 la 25-26 USD/mp/luna, pentru ca astazi sa se regaseasca la valori de 17-18 euro/mp/luna pentru cladirile din clasa A, respectiv la 14-16 euro/mp/luna, pentru cele din clasa B.

Toate acestea, in conditiile in care preturile din Varsovia, Budapesta sau Praga au avut acelasi trend ascendent la inceputul anilor '90, dar au coborat mult mai repede. Explicatia consta in faptul ca acolo investitiile au fost mult mai numeroase si s-a construit cumva haotic si cu mare rapiditate, pe cand in Bucuresti, investitorii au ramas, in linii mari, aceiasi si lanseaza proiecte la fiecare un an sau doi!", spun reprezentantii Eurisko Consulting. "In acest context, se estimeaza ca in anul 2008, chiriile ar putea sa ajunga la valori din Europa Occidentala, de 8-9 euro/mp/luna pentru clasa A!", a conchis Adrian Nicolescu.

Una dintre concluziile conferintei de presa a fost ca perspectivele integrarii europene reprezinta, deja, un "impuls" important pentru dinamica preturilor pe piata imobiliara si ca mai sunt foarte multe de facut in domeniul reglementarii acesteia.

Bancile scad abrupt dobanzile la creditele imobiliare

Banca Comerciala Romana (BCR) a lansat doua noi tipuri de credit pentru locuinte - imobiliar si ipotecar, pe o perioada de pana la 25 de ani, care se acorda numai in lei, informeaza un comunicat al bancii.
Suma maxima ce poate fi imprumutata este de 500.000 echivalent euro, atat in cazul creditului imobiliar, cat si ipotecar.

Pentru imprumutul imobiliar, rata totala lunara (credit plus dobanda) poate reprezenta pana la 50% din venitul net obtinut de solicitant impreuna cu membrii familiei, dupa ce anterior au fost deduse celelalte datorii. In cazul creditului ipotecar, rata totala lunara nu va depasi 35% din venitul net obtinut. Cele doua credite ofera mai multe variante de calcul al dobanzii.

In cazul creditului imobiliar destinat cumpararii sau construirii de locuinte ori case de vacanta si/sau pentru cumpararea de teren intravilan, clientul poate opta pentru o dobanda fixa de 13% pentru primii cinci ani calendaristici. Pentru restul perioadei pana la scadenta, dobanda se calculeaza in functie de cotatia BUBOR la sase luni la care se adauga trei puncte procentuale.

O alta varianta de dobanda oferita de BCR pentru creditul imobiliar este dobanda fixa de 14% pentru primii trei ani calendaristici, iar pentru restul perioadei pana la scadenta, dobanda se calculeaza in functie de cotatia BUBOR la sase luni, la care se adauga trei puncte procentuale.

Aceeasi oferta de dobanda este valabila si in cazul creditului ipotecar in lei pentru persoane fizice.
Inainte de BCR mai multe banci au operat scaderi importante de dobanzi la creditele imobiliare si ipotecare. Alpha Bank a scazut dobanda la 14%, iar Banca Transilvania la 12,5%.

In circa 3 ani ne asteapta o explozie a pretului locuintelor

Prezenta ieri la BNR, Rachel Lomax, viceguvernatorul Bancii Centrale a Marii Britanii, a atras atentia ca scaderea inflatiei si stabilitatea economica pot aduce pe termen scurt adevarate explozii de preturi pe piata imobiliara.

"Atingerea recenta a unei stabilitati a inflatiei a adus in Marea Britanie o explozie a pretului activelor si in principal a spatiilor locative. Era crestere economica, somajul in scadere, inflatia se stabilizase la 2%, iar dobanzile se adaptasera in consecinta. Pe fondul acestei situatii, a sporit increderea populatiei in creditul pe termen lung, ceea ce a condus la explozia pretului locuintelor", a declarat Lomax.

Guvernatorul Mugur Isarescu nu a dat un termen la care Romania va ajunge la o inflatie de doua procente, dar a precizat ca "lucrul acesta se va petrece curand". Pentru 2006, BNR estimeaza o inflatie de 5%-6%.

Traian George Bundache / Ionut Tudorica

31 March 2005