Comuna 1 Decembrie a intrat în atenţia dezvoltatorilor imobiliar, datorită faptului că este relativ aproape de Bucureşti, iar preţurile au fost şi sunt mai mici comparativ cu alte zone limitrofe Capitalei, ceea ce face ca zona să fie atractivă, susţin consultanţii imobiliari. Fără doar şi poate cea mai mare investiţie din 1 Decembrie este ansamblul rezidenţial Green City, un complex aproape de natură, unde locuitorii au la dispoziţie 24 hectare de spaţii verzi.

15148-1-decembrie.jpg„Avem case care au trei dormitoare, două băi la etaj, o baie matrimonială şi o baie pentru copii, iar la parter avem living, dining, bucătărie şi încă o baie. Casa are 120 mp utili, 156 mp construiţi, iar preţul pe metru pătrat construit este în jur de 500 euro, este un preţ foarte avantajos, cred că şi în regie proprie dacă ţi-ai dori să faci ar fi greu să ajungi la un astfel de preţ de 500 euro/mp cu TVA inclus" spune Alexandru Petrescu, director vânzări Green City.

Green City reprezintă unul dintre puţinele cartiere noi unde s-au făcut întâi străzile şi apoi casele, adică zona este bine sistematizată.

„Avem toate facilităţile de care un om are nevoie. Avem supermarket deschis de Mega Image anul trecut în decembrie. Avem grădiniţă de stat şi important, părinţii de aici (n.r. ansamblul Green City) au prioritate la înscriere, nu sunt costuri pentru programul normal, pentru program prelungit costurile sunt de 15 lei/zi pentru fiecare copil, deci sunt costuri foarte, foarte mici. Avem cabinet stomatologic, farmacie deschisă, restaurant, pizzerie şi în decembrie anul acesta se va deschide sala de fitness care are 1200 mp" susţine Alexandru Petrescu, director vânzări Green City.

În momentul de faţă sunt construite 520 de case, dintre care mai bine de jumătate sunt vândute. În prezent se dezvoltă o nouă fază a proiectului, iar odată cu terminarea  ei  în complex vor fi aproximativ 650 de case.

În ultimul an oferta de locuinţe din comuna 1 Decembrie a crescut semnificativ. Criza a dat peste cap planurile unora de a avea propria locuinţă în zonă.


„Oferta a crescut mai mult decât acum un an din cauza crizei. Mulţi dintre cei care au luat credite nu au anticipat unde se poate ajunge, unii dintre ei sunt nevoiţi să vândă. Vânzările care se mai fac sunt puţine. Nici nu aş vrea să compar cu 2007-2008 pentru că procentul este foarte mic, numai faţă de anul trecut au scăzut sub jumătate. Repet cei care vând, vând pentru că sunt nevoiţi să o facă" este de părere Nicu Enciu, broker imobiliar Apulum '94.

În afara ansamblului Green City oferta de locuinţe noi este slabă. În general cei care au construit în comuna 1 Decembrie au fost beneficiarii finali.

„S-au construit mai mult case individuale, oameni care şi-au cumpărat un teren în funcţie de posibilităţile fiecăruia şi şi-au construit case individuale, în general în regie proprie" afirmă Florin Alecu, agent imobiliar Octogon.

Cei care caută o casă nouă în această zonă au un buget ce nu depăşeşte în general 100.000 euro, spun agenţii imobiliari. Asta înseamnă că vor o casă care să aibă în jur de 150 mp.

Proprietarul unei vile cu o suprafaţă de 190 mp şi un teren de 500 mp vrea să obţină 125.000 euro pe casa sa. Preţul nu este rău, spun agenţii imobiliari, dar de trei luni de când a fost scoasă la vânzare locuinţa, proprietarul nu a primit niciun telefon. Şi asta pentru că în zonă sunt case cu suprafeţe mai mici la preţuri mai atractive, explică agenţii imobiliari.

În general, cei care cumpără în această perioadă în comuna 1 Decembrie vor apartamente. Într-un bloc vechi poţi cumpăra, spre exemplu un apartament cu trei camere cu aproximativ 35.000 euro.

Cele mai tranzacţionate proprietăţi în vremurile bune au fost terenurile. Astăzi, însă, ca mai peste tot piaţa e blocată. Aşa că este destul de greu să spui cu exactitate cât ar fi metrul pătrat. Ofertele din zonă anunţă terenuri de la 10 euro/mp.

La avantaje putem trece: „foarte aproape de Bucureşti, lejeritatea cu care se ajunge în zona respectivă probabil 20 de minute, maximum o jumătate de oră de la Piaţa Unirii şi preţurile" apreciază Florin Alecu, agent imobiliar Octogon.

Iar la capitolul cine cumpără în zonă putem spune că „în general clasa medie şi în general cei cărora le este cât de cât cunoscută zona, în special foarte multe persoane din sectorul patru, zona Berceni" mai spune Florin Alecu, agent imobiliar Octogon.


18 November 2010