C:\WINDOWS\Desktop\RUN-B.I\w37\info_run_ziual_2708.html

 

ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Preturile apartamentelor vor creste mai incet in 2004

ZIUA -  20.02.2004

             Nivelul chiriilor la apartamentele de bloc va cobori cu 5-7%

             Preturile apartamentelor din Bucuresti vor continua sa cresca si in acest an, cu pana la 15%, nivel mai redus decat in 2003, pe fondul restrictionarii creditelor ipotecare, apreciaza agentiile imobiliare. "Segmentul "fierbinte" al anului trecut a fost marcat de creditul ipotecar (...), in conditiile in care fondul national locativ nu a cunoscut o crestere semnificativa.

            Cele mai afectate zone au fost cele de la periferie, unde apartamentele de doua camere sau garsonierele practic si-au dublat pretul", a declarat pentru Mediafax presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Liviu Ureche. Potrivit estimarilor ARAI, preturile vor continua traiectoria ascendenta, chiar daca ritmul de crestere se va tempera.

            Noile conditii de creditare si acoperirea in buna masura a cererii vor duce spre o stagnare a preturilor - in nici un caz nu va fi vorba de scadere - cresterea estimata nedepasind 15%, a aratat Ureche. El a precizat ca raportul cerere-oferta pentru apartamentele de bloc s-ar putea echilibra in acest an, ca urmare a investitiilor.

           Agentiile imobiliare prognozeaza ca nivelul chiriilor la apartamentele din Bucuresti vor scadea in acest an. "Preturile la chiriile apartamentelor de bloc vor cobori putin, cu 5-7%. In schimb, costurile pentru inchirierea caselor si a vilelor inregistreaza deja o usoara crestere, care s-ar putea situa, la nivelul acestui an, la aproximativ 5-7%. O crestere mai accentuata cred ca va avea loc in sectorul spatiilor de birouri", a apreciat Mircea Petcu, director general al Milaci Imobiliare Bucuresti.

           O analiza a companiei imobiliare Regatta arata ca solicitarile pentru terenuri sunt tot mai numeroase, in timp ce oferta se reduce constant. Cele mai cautate terenuri raman cele din zona ultracentrala a Capitalei. Zona de Nord tinde sa devina polul de interes maxim pentru marile investitii imobiliare, iar sectorul industrial inregistreaza, de asemenea, o cerere semnificativa.

           "Segmentul rezidential manifesta, totusi, cererea cea mai ridicata atat in Bucuresti, in zonele rezidentiale consacrate sau in curs de devenire, dar si in zonele limitrofe: Pipera, Tunari, Otopeni, Snagov, Mogosoaia, Chitila si Rosu", arata Regatta.

(C.P.)

 

20 February 2004