Mai e loc de scădere pe piaţa locuinţelor vechi. Preţurile apartamentelor din blocurile construite înainte de ‘89 în Bucureşti vor scădea cu peste 30% până în primăvara anului viitor, mai mult decât în cazul apartamentelor noi, unde ieftinirea nu va fi atât de accentuată, susţine Ştefan Dumitraşcu, arhitect şef al Sectorului 3.

17204-blocuri-vechi.jpg„Preţul de execuţie, în Bucureşti, pentru un metru pătrat standard de apartament se situează undeva între 450 şi 500 euro. În cazul în care se ia în considerare şi valoarea terenului pe care se construiesc aceste apartamente, un preţ fără profit pe metru pătrat de apartament ar fi undeva la 600 euro. Ce este peste această sumă poate fi considerat profit al dezvoltatorului", a spus pentru Mediafax Ştefan Dumitraşcu.

El spune că în statele din Europa profitul mediu pe piaţa imobiliară este undeva între 11% şi 18%, ceea ce înseamnă că preţul unui apartament în Bucureşti nu ar trebui să sară de 720 de euro/mp construit.

„Majoritatea apartamentelor noi au fost construite având în minte doar profitul şi specula. Proprietarii care au investit 600 euro şi vând mult mai scump, vor coborî în continuare preţurile, pentru că nu găsesc cumpărător la cât cer acum pe ele, iar băncile le bat zilnic la uşă şi îi presează. Şi atunci vor fi nevoiţi să vândă şi la 700 şi la 800 euro/mp, iar acest lucru va pune o mare presiune pe apartamentele vechi", a spus arhitectul.

Acesta mai susţine că bucureştenii se uită tot mai mult spre locuinţele noi ceea ce a determinat o ieftinire a apartamentelor vechi. Preţurile nu se vor stabiliza deocamdată, ele vor continua să scadă până în primăvara anului viitor.

„Vor scădea nu pentru că nu oferă confortul la obiect, ci pentru că utilităţile comune, apă, gaze, canal sunt învechite, iar cumpărătorii se uită acum foarte atent la orice detaliu", este de părere arhitectul şef al Sectorului 3.

Vechimea blocurilor îi va determina pe bucureşteni să se mute.

„Considerând că mai mult de jumătate din fondul locativ existent înainte de 1989 este într-o stare de degradare care se accentuează cu fiecare zi, preţurile acestor apartamente vor scădea. Dacă încă se solicită un preţ de 1.000 euro/mp pentru un apartament construit, să zicem, în 1983, estimez că până în primăvara anului viitor, acelaşi apartament, dacă va obţine 700 euro/mp, va fi mare lucru", susţine Ştefan Dumitraşcu.

În opinia lui Dumitraşcu sunt şi apartamente care îşi vor menţine preţul indiferent de evoluţia pieţei, pentru că "merită banii", şi au fost făcute în temeiul unor calcule economice pe termen lung.

"În condiţiile în care preţurile apartamentelor vor scădea dramatic, este firesc să se reducă şi chiriile. Deja sunt blocuri în Bucureşti unde condiţiile nu mai sunt propice pentru locuire", conchide arhitectul şef al Sectorului 3.


22 martie 2011