0-892-102230_pic.jpg Preturile exagerate ale caselor si terenurilor din Bucuresti sunt „umflate“ de agentii imobiliari, spun reprezentantii bancilor.

Agentiile imobiliare au tot interesul sa promoveze preturi mari pentru casele si terenurile scoase la vanzare, pentru ca profitul lor depinde de aceste sume, a declarat, ieri, Martin Stobbs, directorul brokerului de credite imobiliare Credit Link. „Nu exista o cercetare oficiala care sa arate cat trebuie sa fie aceste valori“, a explicat el. In aceste conditii, fara existenta unei baze de date, nu se poate stabili un pret al zonei. „Daca cineva aude ca pretul pe metrul patrat este de 1.500 euro, îsi imagineaza ca este la fel si în Rahova sau alte zone periferice“,  a mai spus Stobbs. Nivelul indicat de acesta nu este insa un maxim pentru piata imobiliara a Capitalei. Anul trecut, apartamentele din vilele noi din Aviatorilor si Kiseleff s-au vandut chiar si cu 4.000 euro/mp, arata un studiu realizat de compania de consultanta Eurisko. Nici locuintele vechi nu au costat mult mai putin. Acelasi raport indica zonele Primaverii si Dorobanti ca fiind cele mai scumpe, cu un nive l de 3.500 euro/mp construit. De altfel, cartierele se afla in fruntea clasamentului si in privinta terenurilor, cu preturi cuprinse intre 2.500 si 3.500 euro/mp. Lucrurile nu stau mai bine pentru cumparatori in afara orasului. In Pipera si in Tunari, spre exemplu, metrul patrat de teren se vinde cu 600-1.000 de euro.

Afacerile imobiliare, mai putin profitabile

Pe de alta parte, afacerile de pe piata imobiliara autohtona  incep sa nu mai fie la fel de profitabile ca in anii precedenti. „Riscurile se afla pe o panta ascendenta, iar investitiile devin mai riscante“, este de parere Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari CFA. Iar aceste pericole pot determina în urmatorii doi ani pierderi importante pentru investitori, completeaza Martin Stobbs. „Daca vrei sa cumperi un apartament si sa locuiesti în el, trebuie sa le uiti cu atentie la locatie si facilitatile oferite. Daca esti investitor, trebuie de asemenea sa cercetezi cu atentie piata si nu trebuie sa gândesti ca un speculator“, explica Stobbs.
Totusi, chiar si cu aceste avertismente, profitabilitatea sectorului imobiliar romanesc este superioara celorlalte tari din Uniunea Europeana, completeaza Daniel Fuchs, managing partner la Spiegelfeld International. Analistii sunt de parere ca sectorul rezidential va continua sa garanteze cele mai consistente profituri.

Ultimul val de scumpiri pe piata locuintelor

În urmatorii doi ani, apartamentele se vor scumpi cu 10-15% pe an, previzioneaza analistii companiei britanice de cercetare EuroProperty. Mai departe, pe masura ce noile proiecte vor intra pe piata, preturile locuintelor vor inregistra o corectie. Conform scenariului companiei, proprietarii de apartamente vechi vor dori sa migreze catre cele noi, ceea ce va determina de asemenea reducerea pretului pentru vechile proprietati.

Sursa

4 October 2007