Preturile apartamentelor dupa aderarea la UE




Ziarul Ziarul - 29.09.2006
 

Aderarea Ungariei, Cehiei si Ploniei a temperat scumpirea apartamentelor din aceste tari, iar in Romania am putea asista la corectii similare.

Proprietarii de spatii de locuit din noile state membre se asteptau la profituri mari din vanzarea de locuinte, insa aderarea din 2004 le-a adus venituri mult sub asteptari, de maximum 5-6% in cartierele marginase, respectiv de cel mult 20% in zonele centrale ale capitalelor Ungariei, Poloniei si Cehiei.

SCUMPESTE ROMANESTE!

Totusi, analistii imobiliari nu exclud posibilitatea ca in Romania situatia sa fie diferita dupa aderare, in sensul ca locuintele s-ar putea scumpi, fie si doar moderat. Printre motive

s-ar putea numara cererea mai mare decat oferta, scaderea in continuare a dobanzilor la creditele imobiliare/ipotecare (fapt care, din 2003 si pana in prezent, i-a determinat pe proprietari sa umfle fara justificare preturile locuintelor vechi), majorarea preturilor la constructiile noi, de la 800-900 euro la 1.000-1.500 euro/metru patrat construit si ritmul destul de redus de construire a noilor locuinte. De remarcat faptul ca, in doar doi ani (2004-2006), preturile apartamentelor vechi
(20-30 ani, doua camere, confort doi) din Bucuresti s-au dublat, acestea vanzandu-se in prezent cu cel putin 35.000-40.000 euro, respectiv cu minimum 950-1.100 euro/mp.

STAGNARE IN UNGARIA

In Ungaria, locuintele s-au scumpit foarte mult in 2000, cu patru ani inainte de aderare (ca si in cazul Romaniei, incepand din 2003, odata cu explozia creditelor imobiliare), pe fondul unei cereri foarte mari din partea populatiei, dar si a investitorilor straini. Conform unui studiu al agentiei imobiliare EDIL, citat de Bloombiz si NewsIn, multi proprietari, majoritatea din imobilele vechi, au asteptat o explozie a preturilor dupa aderare. In ciuda asteptarilor, preturile au stagnat dupa aderarea Ungariei la UE. Nici constructorii nu au fost avantajati de aderare, deoarece preturile imobilelor noi s-au mentinut sau au crescut foarte usor dupa 2004.

Citeste articolul integral in Ziarul Ziarul


Arpad Dobre
Ziarul Ziarul
 

29 September 2006