ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Preturile apartamentelor din Bucuresti sunt sarite rau   

Revista CAPITAL - 14. 05. 2003


Proprietarii locuintelor vechi umfla preturile, in speranta ca vor putea cumpara mai usor o casa la curte. Preturile la apartamentele din Bucuresti cresc haotic si este greu de apreciat pana cand.
Piata imobiliara bucuresteana repeta exemplul oraselor din Ardeal, unde preturile s-au umflat fara justificare in ultimii doi ani si unde astazi situatia s-a stabilizat.

"Preturile au luat-o razna in ultimele doua luni. In decurs de patru saptamani, in acelasi bloc, dar pe scari diferite, preturile la trei apartamente de trei camere au crescut cu 5.000 USD. Daca ar fi sa estimam un pret pentru un apartament dintr-o anumita zona, exista riscul ca peste o saptamana sa nu mai fie valabil", afirma Alexandra Popa, director al agentiei imobiliare CIR, care are patru puncte diferite de lucru cu clientii in Bucuresti. Si da exemplu un proprietar care a scos la vanzare de curand un apartament de trei camere in zona Ferdinand cu 23.000 USD, pret pe care agentia i-a facut publicitate prin anunturi in ziare.
In momentul in care a venit primul potential cumparator interesat de oferta si agentul imobiliar l-a sunat pentru a fixa o intalnire pentru a vedea locuinta, proprietarul i-a spus: pretul este acum de 27.000 de dolari. Si ceea ce este neasteptat este faptul ca se fac tranzactii si la astfel de preturi umflate.
O parte dintre clienti sunt beneficiari de credite ipotecare, o parte dau banii jos.
Exista chiar situatii bizare in care vanzatori de apartamente cer aproape 30.000 USD, pe apartamente situate la marginea orasului, in blocuri murdare si complet neatractive.
Frecvent insa, prin anunturile cu preturile actualizate, in capatul cartierului Militari sau in Ferentari apar preturi de 18.000-19.000 USD, pentru apartamente de trei camere, care se vindeau in urma cu trei luni cu 12.000-13.000 USD. "Cred ca anul acesta asa va merge piata si preturile vor creste continuu", estimeaza Alexandra Popa. Aceasta este insa doar o ipoteza, pentru ca pe piata parerile sunt impartite. Iar experienta similara a oraselor din Ardeal arata ca intr-un timp relativ scurt se va atinge un varf, dincolo de care piata se va aseza, apoi preturile chiar vor scadea, din lipsa de cumparatori.
O perioada similara de crestere a preturilor in Bucuresti a fost si intre anii 1995 si 1999, cu o crestere accelerata, haotica, nejustificata, in anii 1998 si 1999. Dupa care au urmat scaderi.

Se asteapta calmarea pietei
Directorul agentiei imobiliare Apulum 94, Victor Mihalache, crede ca acest moment nu este departe si estimeaza chiar ca in aceasta vara preturile se vor normaliza. "Asa s-a intamplat si in 1998-1999: de fiecare data cand sunai proprietarul mai punea cate 500 USD la pret, din saptamana in saptamana. Apoi trei luni a fost o perioada moarta, dupa care proprietarii au inceput sa sune si sa scada din pret. Aceasta tendinta s-a mentinut tot anul 2000 si pana la sfarsitul lui 2001, cand usor-usor au inceput sa prinda viata", declara acesta. "Acum este o panica pe piata si, probabil, preturile vor mai creste. Dar din vara va fi liniste si apoi vor scadea", estimeaza dl Mihalache.

Piata imobiliara romaneasca este cu totul si cu totul atipica si de multe ori previziunile sunt intrecute de realitate. Totusi, in unele cazuri se implinesc.
Ceea ce estimau in urma cu cateva luni specialistii imobiliari din zona de vest si centru a tarii s-a adeverit: dupa cresterile la fel de bulversante din ultimul an si jumatate, acum este timpul ca preturile la apartamentele din blocurile vechi sa stea pe loc, ba chiar in unele orase sa inceapa sa scada. si acest trend va continua, o data pentru ca deja nu mai sunt prea multi cumparatori la preturi atat de mari si, pe de alta parte, pentru ca investitori privati au inceput sa construiasca blocuri noi de locuinte, cu suprafete mai mari decat cele existente, mai bine compartimentate si nu cu mult mai scumpe decat cele vechi.

"La Cluj nu s-a intamplat nimic in ultima perioada. Ba chiar estimam o scadere a preturilor pana la toamna, cu 10-15%. Se construiesc blocuri noi de apartamente, cu preturi realiste, apropiate de cele ale apartamentelor vechi de 30-40 de ani", afirma Eugen Szederjesi, director al agentiei Euro Global, din Cluj-Napoca. De exemplu, o firma particulara construieste un ansamblu de 100 de apartamente, de doua, trei si cinci camere, cu suprafete cuprinse intre 60 si 140 mp, la preturi de 350-400 USD/mp. In aceasta formula, un apartament de doua camere costa 24.000 dolari, fara TVA (cu tot cu TVA va fi in jur de 29.560 USD), ceea ce este cu doar 15% mai mult decat ceea ce se gaseste pe piata apartamentelor vechi de doua camere, dar care au suprafete mai mici si instalatii vechi.

Si in Timisoara preturile s-au oprit din urcus, dar deocamdata nu sunt semne de scadere.
"Fata de acum doua luni nu s-a schimbat nimic. Preturile sunt la acelasi nivel. Noi am trecut prin aceasta faza inainte de bucuresteni. In Timisoara o sa inceapa sa se construiasca masiv locuinte noi, cu 50% mai scumpe, care vor echilibra piata. In cinci-sapte ani vor fi suficient de multe locuinte, care se vor tranzactiona la preturi reale. Pana atunci poate vor mai fi cresteri, dar nu mari, de maximum 5-10% pe an", afirma stefan Kallos, director al agentiei imobiliare ESK Company din Timisoara. Exista si o cerere sustinuta, aproape doua treimi dintre cumparatori fiind beneficiari de credite ipotecare, ceea ce nu se poate spune de Bucuresti. In Timisoara un apartament de trei camere intr-o zona medie costa 18.000-20.000 USD, cat in Bucuresti, dupa ultimele scumpiri.

Si la Arad piata s-a asezat. Daniel Manate, evaluator imobiliar si membru ANEVAR, afirma ca piata a revenit la normal, dupa ce la inceputul anului 2001 preturile s-au dublat, la trecerea de la marca la euro. "Dupa doua luni, cand piata s-a blocat, vanzarile au revenit. Ce este sigur este ca preturile sunt astazi mai mari, nu duble, ci cu 30%, 50% sau 70%, in functie de cat de atractiv este apartamentul". Cel mai mult s-au scumpit apartamentele contorizate, situate in blocuri de patru etaje, din zona Falezei si orientate spre Mures, construite din caramida sau BCA, care au acoperisul cu sarpanta, nu terasa.

Maria Seder    



 

 

 

14 May 2003