0-463-95068_pic.jpgLocuintele romånesti continua sa aiba preturi foarte mari, indiferent ca este vorba despre blocurile ceausiste sau cele nou-construite. Nu putine sunt situatiile in care metrul patrat intr-un bloc vechi costa mai mult decåt intr-un imobil modern. Cum tranzactii imobiliare se fac din ce in ce mai putine de la inceputul anului, iar o ieftinire a locuintelor vechi nu se intrevede, specialistii se asteapta la o cadere a pietei.
Tranzactii putine de apartamente, la preturi exagerate, asa arata in acest moment piata imobiliara romaneasca.
De la inceputul acestui an, agentii imobiliari se plang ca nu reusesc sa vanda prea multe case din cauza pretentiilor proprietarilor, care tin la pret. Ei nu se asteapta ca acordarea unor credite cu avans zero de catre banci sa schimbe mare lucru pe piata. “Locuintele vechi nu se vor ieftini decat in momentul in care apartamentele noi din proiectele atat de intens promovate vor intra fizic pe piata”, ne-a declarat Lucian Racaru, directorul Centrului Imobiliar Roman (CIR). El crede ca numai in aceste conditii, cand potentialii cumparatori vor vedea “pe viu” cum arata un apartament modern, cele vechi ar putea cadea in dizgratie.

Bloc vechi sau bloc nou?
Pana la finalizarea proiectelor rezidentiale, majoritatea concentrate in Bucuresti si in localitatile invecinate, metrul patrat dintr-un bloc vechi costa aproximativ la fel cu unul dintr-un imobil nou. Potrivit unui studiu realizat de compania de servicii imobiliare Coldwell Banker Affiliates of Romania, sunt si situatii in care cele din prima categorie costa mai mult decat apartamentele din a doua categorie, calculat la metrul patrat. Cum apartamentele noi sunt mult mai spatioase, pretul final al apartamentelor noi este cu 20-30% mai mare decât cel al locuintelor vechi, explica realizatorii studiului. Ei au calculat si cati metri patrati ii revin in medie unui locatar al unor asemenea apartamente. Intr-un apartament vechi de 70-80 mp, suprafata medie pe membru de familie este de 26 mp. Pentru un bloc nou, într-un apartament cu suprafata medie de 120-150 mp, calculul indica 45 mp/persoana. Studiul mai indica si alte puncte slabe ale locuintelor ceausiste, printre care lipsa locurilor de parcare. “Daca se mai adauga si vechimea instalatiilor electrice, sanitare, precum si lipsa dotarilor, reabilitarea unui apartament vechi poate mari investitia chiar cu 25% fata de costul apartamentului”, este de parere analistul imobiliar Liviu Ureche. Exista totusi si avantaje in aceasta situatie, cum ar fi o factura mai mica la intretinere, de 50-150 euro/luna, fata de 200-300 euro/luna, la cele noi.

Preturi uriase pe piata bucuresteana
În Piata Victoriei, metrul patrat pentru o locuinta într-un apartament vechi ajunge la 2.100 euro, iar cel într-unul nou este de 1.950 euro. În Piata Romana, situatia este asemanatoare, iar un mp într-un imobil vechi este de 2.100 euro, în timp ce într-unul nou este de 1.800 euro. La Bucur Obor, preturile pentru apartamentele vechi ajung la 1.800 euro, iar cele noi la 1.200 euro. În zona Tineretului, preturile sunt apropiate ca valoare, de 1.600 euro pentru un mp. In Giulesti, apartamentele vechi se vând cu 1.000 euro mp, iar cele noi cu 1.050 euro/mp.

Un cutremur ca in ’77 ar produce pagube de 20 miliarde de dolari
Din cauza vechimii blocurilor, un cutremur similar cu cel din 1977 ar putea avea costuri de 20 miliarde de dolari, arata estimarile grupului Munich Re, cel de-al doilea reasigurator din lume. Asta, fata de pagubele de 2 miliarde de dolari inregistrate la cutremurul de acum 20 de ani. Evaluatorii grupului recomanda statului sa se pregateasca din timp pentru o posibila catastrofa. “Statul ar trebui sa aiba fonduri speciale pentru prevenirea riscurilor. O atentie speciala trebuie acordata infrastructurii”, au avertizat reprezentantii Munich Re.
Sursa

23 May 2007