"Cine mai face preţurile în imobiliare în 2010?", a fost întrebarea în jurul căreia a gravitat conferinţa organizată la data de 17 februarie, de portalul de imobiliare Imopedia.ro.

Intitulată "Masa Rotundă", conferinţa a reunit personalităţi din domeniul imobiliar şi financiar, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor de stat care au încercat să facă o prognoză a pieţei imobiliare pentru acest an.

Principalele puncte atinse în discuţie au fost noile programe lansate pe piaţa imobiliară, reglementarea vechilor acte normative referitoare la acest domeniu, evoluţia procesului de reabilitare termică şi preţurile imobilelor în comparaţie cu puterea de cumpărare a românilor.

Piaţa imobiliară a anului 2009 a fost caracterizată de stagnarea şi chiar scăderea preţurilor cu excepţia lunilor mai-iunie când a fost lansat programul "Prima Casă", în urma căruia preţurile apartamentelor au crescut vertiginos. Atunci chiar s-a sperat la o relansare a acestui segment, însă până la sfârşitul anului preţurile au ajuns din nou la valoarea celor din primul trimestru. Începutul lui 2010 aduce şi el schimbări cu care se speră la o revenire în domeniul imobiliar şi cel al construcţiilor.

PROGRAMUL "PRIMA CASĂ"
Elaborat în cursul anului trecut cu menirea să impulsioneze piaţa imobiliară, programul "Prima Casă" a ajuns luna trecută din nou pe masa Guvernului pentru modificări. Conform noilor prevederi, există trei variante suma maximă asigurată de stat ramâne de 60.000 de euro pentru toţi cei care doresc să îşi achiziţioneze o locuinţă deja construită. în cazul în care aveţi deja terenul şi vreţi să vă construiţi casa, plafonul garantat de program se ridică la 70.000 de euro.

Pentru această situaţie s-au schimbat şi prevederile programului. Dacă până acum băncile acordau suma solicitată la finalizarea lucrărilor de construcţie, pe baza unei promisiuni de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), noile prevederi obliga băncile să elibereze banii pe stadii de construcţie. 75.000 de euro se acordă celor care fac parte dintr-o asociaţie de cel puţin şapte persoane, care deţin un teren şi vor să îşi construiască un imobil în comun.

De asemenea, noile prevederi ale programului "Prima Casă" permit şi achiziţionarea imobilelor construite prin ANL. Conform datelor furnozate de Imopedia.ro, programul guvernamental "Prima Casă" atrage cel mai mult publicul şi are în prezent cel mai mare impact.



Sursa

8 March 2010