Preţurile locuinţelor din Drumul Taberei au crescut în ultimele două luni cu aproximativ 15.000 euro. O creştere artificială, susţin agenţii imobiliari. Crezând că Prima Casă va revigora piaţa imobiliară din zonă, proprietarii s-au grăbit să scumpeasca apartamentele.

"În ultimele două luni de când Guvernul a anunţat programul Prima Casă, preţurile au început să crească, chiar nejustificat, având în vedere că volumul de vânzări nu este foarte mare. Se fac foarte multe antecontracte cu Prima Casă, sunt foarte puţine cele care s-au finalizat" spune Monica Turtă, broker imobiliar Smart Imobiliare.

"Acum un an, preţurile au avut un maxim în Drumul Taberei, după apariţia crizei au ajuns la un nivel normal al vânzărilor, de când s-a anunţat Prima Casă ele au început să urce, nejustificat de multe ori. Avem şapte dosare şi niciunul nu este încă finalizat, aşteptăm, toată lumea aşteaptă" adaugă Sorin Stroia, director al companiei Premium Star.

Proprietarii  cer mai mulţi bani, în speranţa că Prima Casă îi va ajuta să-i şi obţină.

"Avem foarte multe cereri cu Prima Casă, dar sunt probleme, majoritatea băncilor pentru Prima Casă impun un an de construcţie după 1977" ne-a declarat Monica Turtă.

" Acum cererea este pe Prima Casă, mulţi neştiind ce presupune acest lucru... Sunt puţin contra lui atâta timp cât în două luni noi nu am reuşit să finalizăm nicio tranzacţie cu acest program, încep să nu mai cred în el. Ne-am confruntat cu o situaţie în care un contract a fost reziliat după o lună, timp în care banca nici măcar nu a trimis un evaluator la apartament, iar după o lună de aşteptare a spus că acest apartament prezintă un risc şi nu poate fi luat în garanţie" susţine Anca Ghiţă, Director al companiei General Service 2000.

Cu toate acestea cei mai mulţi dintre cei care calcă pragurile agenţiilor imobiliare sunt potenţiali cumpărători prin programul Prima Casă.

"Clienţii de acum, 90% sunt cu programul Prima Casă. Majoritatea clienţilor ne sună şi ne spun „am 57.000 euro găsiţi-mi un apartament în Drumul Taberei pentru că îmi place, e o zonă verde, e liniştită e relativ aproape de centru", declara Fernando Paulovici, broker imobiliar Premium Star.

Misiune grea, spun agenţii imobiliari, şi asta pentru că preturile sunt din ce in ce mai mari.

"Două camere au ajuns la 65.000 euro, chiar 70.000-75.000 euro. Înainte erau şi la 45.000 - 50.000 euro, preţuri normale, preţuri bune. Trei camere au avut, în urmă cu şase luni preţuri extraordinare de 57.000-60.000 euro, acum majoritatea au sărit de 80.000 euro", susţine Sorin Stroia.

"Clientul vrea ca apartamentul să fie mobilat, utilat. Fiind îngrădit de suma de bani nu mai vrea să scoată din buzunar să facă îmbunătăţirile. Trebuie să găsim apartamentele care sunt făcute, aranjate, proprietarul să negocieze..." completează Fernando Paulovici.

Şi pentru a fi siguri că fac alegerea cea mai bună, cei interesaţi să cumpere cer agenţilor imobiliari să vadă cât mai multe apartamente.

Cumpărătorii sunt pretenţioşi, nu mai fac oferte imediat după ce văd primul apartament, merg, văd câteva apartamente, avem clienţi care văd şi zece apartamente până să se hotărască. Se întorc, negociază... Vânzătorii nu sunt cooperanţi în ceea ce priveşte negocierea, pentru ei acest program este o şansă de a obţine un preţ cât mai mare, de aceea se lasă foarte greu la negocierea preţului", povesteşte Monica Turtă.

O investiţie bună în zona Drumul Taberei este, în prezent, este cea în terenuri, susţin agenţii imobilari. Preţurile în zona Ghencea - Dantelei, variază între 70-150 euro/mp.

"Terenurile în Drumul Taberei în ultima perioadă s-au vândut, dar asta nu înseamnă că au avut şi preţurile de anul trecut. Din decembrie 2008, scăderea preţurilor la segmentul de terenuri s-a simţit mult mai mult decât la cel de apartamente, acestea fiind la aproape 70% faţă de valoarea anului 2008. De unde îţi trebuia 50.000 euro ca să cumperi un lot de teren, acum cu 20.000 euro problema poate fi aproape rezolvată", este de părere Anca Ghiţă.

 

Şi piaţa chiriilor a scăzut, numarul solicitărilor este considerabil mai mic.

"Închirierile nu o să mai meargă în sectorul şase, pentru că rata de la Prima Casă e mai ieftină decât chiria.

 Având o rată la bancă de 200-250 euro pentru un apartament cu două camere, nu îţi mai vine să dai 200 euro pe chirie, arunci banii pe fereastră, aşa preferi să cumperi", consideră Fernando Paulovici.

 

Avantajele cartierului Drumul Taberei, potrivit agenţilor imobiliari:

 • Blocuri aerisite
 • Cartier verde
 • Zonă liniştită
 • Locuri de joacă pentru copii
 • Parcul Moghioroş
 • Mall, hipermarket-uri
 • Ansambluri rezidenţiale noi

 

Dezavantajele cartierului Drumul Taberei, potrivit agenţilor imobiliari: 

 • Lipsa metroului
 • Lipsa locurilor de parcare
 • Trafic mare în orele de vârf

 

 Oferte imobiliare in Drumul Taberei:

Oportunitatile zonei  Drumul Taberei -  click AICI

Alte oferte din Drumul Taberei:

 • Oferta de apartamente din Drumul Taberei - vanzari | inchirieri
 • Oferta de case/vile din Drumul Taberei - vanzari | inchirieri
 • Oferta de birouri din Drumul Taberei - vanzari | inchirieri
 • Oferta de spatii comerciale din Drumul Taberei - vanzari | inchirieri
 • Oferta de terenuri din Drumul Taberei - vanzari
 •  

  25 August 2009