Criza nu a reuşit să-i trezească la realitate pe unii proprietari. Ca peste tot în ţară, în Piatra Neamţ sunt vânzători care nu au înţeles că piaţa imobiliară a primit o lovitură grea, că preţurile s-au prăbuşit faţă de perioada de boom. Astfel că, în zonă, încă pot fi găsite terenuri oferite spre vânzare cu un preţ de 1.000 euro/mp.

20825-piatraneamtvedereaeriana.jpgÎn Piatra Neamţ nu sunt mari schimbări pe piaţa imobiliară, comparativ cu anul trecut. Agenţii imobiliari nu se plâng de mai rău, dar cu siguranţă este întotdeauna loc de mai bine. În schimb, se pare că românii care lucrează peste graniţe au prins curaj şi reîncep să investească în ţară.

„Activitatea de anul acesta este comparabilă cu cea de anul trecut. Dacă o comparăm cu cea din anii trecuţi, bineînţeles că este mult mai redusă. În ceea ce priveşte apartamentele, se caută cele cu valori cât mai reduse, iar pe segmentul terenurilor, cererea este redusă" spune Narcis Cazacu, agent imobiliar în cadrul agenţiei Start.

„Situaţia este mai bună faţă de anul trecut, în special în lunile de vară, datorită clienţilor din străinătate. Românii care lucrează în străinătate, veniţi în concediu acasă, au contat foarte mult la volumul de vânzări" declară mai optimist Lili Humă, directoarea agenţiei imobiliare Fortuna.

Apartamentele se cumpără cu bani gheaţă sau prin Prima Casă

În Piatra Neamţ, clienţii par să agreeze doar două modalităţi de plată: banii cash sau programul Prima Casă. Variantele alternative oferite de bănci nu au avut mare succes la public, chiar dacă valoarea apartamentelor a scăzut cu aproximativ 60-65% faţă de 2008.

„În Piatra Neamţ, la achiziţia apartamentelor, cel mai des se plăteşte cu bani gheaţă. Am avut foarte puţini clienţi cu credite ipotecare normale, iar cu Prima Casă au fost mai puţini de 25% dintre cumpărători. Aproximativ 70% dintre clienţi plătesc cu bani gheaţă" exemplifică directoarea agenţiei imobiliare Fortuna.

În cadrul altor agenţii au existat mai multe tranzacţii cu ajutorul programului guvernamental. Cu toate acestea, agenţii imobiliari spun că s-au luptat să educe proprietarii, deoarece aceştia erau reticenţi în a vinde fără a vedea, propriu-zis, banii. Cei mai mulţi vânzători erau obişnuiţi să primească banii la semnarea actelor, fără a aştepta chiar şi luni de zile aprobări de la diferite instituţii. Dar unii şi-au dat seama că banii cash nu mai sunt la fel de uşor de găsit în piaţă ca acum câţiva ani şi au înțeles că trebuie să accepte și alte forme de plată.

„La început, mai ales proprietarii mai în vârstă erau foarte ezitanţi în ceea ce priveşte vânzarea unei locuinţe prin programul Prima Casă. Dar şi-au dat seama că nu mai există alte soluţii. La modul general, jumătate dintre tranzacţii se desfăşoară prin programul garantat de stat" împărtăşeşte reprezentantul agenţiei Start.

Preţul mediu al apartamentelor din Piatra Neamţ:

• Garsonieră - 20.000 euro
• Apartament cu două camere - 30.000 euro
• Apartament cu trei camere - 40.000 euro

„Preţul apartamentelor diferă în funcţie de suprafaţă şi de confort, nu şi de zonă. Piatra Neamţ este un oraş mic, distanţele sunt mici, astfel că nu contează foarte mult dacă este centru sau periferie. De asemenea, mai este un aspect important: la periferie sunt blocuri mai noi (după anii '80), cu suprafeţe mai generoase, care sunt căutate" spune reprezentantul agenţiei Fortuna.

Cererea de terenuri şi case de lux este aproape inexistentă

Din când în când se mai vând terenuri, dar la preţuri la jumătate faţă de anul trecut, spun agenţii imobiliari din zonă. Se mai caută şi case, dar mai rar, mult mai puţin faţă de anii trecuţi. În schimb, cererea este aproape inexistentă pe segmentul de lux al caselor.

„Nu a scăzut foarte mult preţul caselor de lux, deoarece proprietarii care au rămas cu ele nu sunt dispuşi să le vândă pe nimic, fiindcă au investit mulţi bani. Astfel că cererea a scăzut dramatic" declară Lili Humă.

„Foarte puţini clienţi mai caută terenuri. Dacă acum trei ani, cam trei sferturi dintre cumpărători erau interesaţi de case şi terenuri, acum nu mai sunt nici 20% dintre clienţi axaţi pe aşa ceva. Iar cei rămaşi vor suprafeţe mici şi preţuri cât mai scăzute" completează Narcis Cazacu.

Mai există terenuri libere în oraş, dar cererea este foarte redusă, în special din cauza preţului. Cel mai scump teren este scos la vânzare cu 1.000 euro/mp, fiind în zonă ultracentrală. Preţul este acelaşi ca şi în perioada de vârf, proprietarul speculează faptul că nu mai sunt astfel de terenuri.

„În zone semicentrale, există terenuri oferite spre vânzare cu preţuri între 200 şi 500/euro, dar nu se tranzacţionează la astfel de sume. Totuşi, preţul cerut a scăzut faţă de acum trei ani: un teren care acum este 200 euro/mp, era atunci 600-700 euro/mp" explică reprezentantul agenţiei Fortuna.

„Există multe cereri pentru terenuri din partea investitorilor, dar, din păcate, proprietarii au rămas blocaţi la preţurile de acum trei ani şi nu doresc să negocieze. Aceştia încă mai aşteaptă o revenire a pieţei. Clienţii interesaţi de investiţii sunt, în majoritate, companii străine, nu persoane fizice" continuă reprezentantul agenţiei Start.

Cerea şi oferta sunt echilibrate în ceea ce priveşte locuinţele de închiriat

Cei mai mulţi dintre proprietarii care nu reuşesc să îşi vândă apartamentele, le oferă spre închiriere. Există şi ofertă şi cerere, nevoie de locuinţe va fi întotdeauna, spun agenţii imobiliari din Piatra Nemţ.

• Garsonieră - între 70 şi 150 euro/lună
• Apartament cu două camere - între 80 şi 200 euro/lună
• Apartament cu trei camere - maximum 250 euro/lună

Se caută cu precădere apartamentele mobilate şi utilate. De asemenea, majoritatea chiriaşilor încearcă să se încadreze într-un buget de 150 euro lunar.

Citeşte şi despre piaţa imobiliară din


9 September 2011