TITLU STIRE
Pretul terenurilor din zonele rezidentiale ale Capitalei s-a dublat in numai doi ani  
GARDIANUL - 06.06.2005
06 Iun 2005, 06:46 Specialistii de pe piata imobliara apreciaza ca terenurile se vor scumpi anual cu 15-20% .  

De la inceputul anului trecut, pretul terenurilor din zonele rezidentiale ale Capitalei s-a majorat cu peste 80%, in timp ce cele din domeniul industrial au crescut cu 50-60 %, iar cele pentru cladirile de birouri cu 60-70%. In acelasi timp, pretul terenurilor agricole s-a majorat, in medie, cu 40-50%.

Un metru patrat al unui apartament de bloc situat in Bucuresti a ajuns sa reprezinte aproape jumatate din pretul practicat in Viena sau aproximativ o treime fata de preturile din Berlin, Roma sau Amsterdam, tari unde venitul mediu pe cap de locuitor este de zece ori mai mare ca in Romania.

Ritm anual de scumpire de 15-20%

Specialistii companiei imobiliare CB Richard Ellis previzioneaza ca interesul marit al cumparatorilor de terenuri va genera o crestere de 15-20% a preturilor terenurilor, pana la finele anului in curs. Acest ritm ascendent va continua pana la momentul aderarii, conform tendintelor estimate de CB Richard Ellis Romania. Temperarea majorarilor de preturi vine dupa o crestere semnificativa incepand cu anul 2003, de pana la 200% in cazul suprafetelor din zona ultracentrala.

Astfel, proprietarii de terenuri situate in zona centrala a Capitalei solicita preturi pe metru patrat de 800-1.500 euro, in timp ce valorile scad la 35-100 euro in zona de nord, 35-70 euro in vest, 25-65 euro in est si 20-60 euro, in sud. In imprejurimile orasului, preturile au ajuns la 15-30 euro/mp, potrivit studiului realizat de CB Richard Ellis pentru revista Piata Financiara.

In provincie, piata terenurilor nu a fost la fel de dinamica precum cea din Bucuresti, dar, odata cu scaderea ofertei din Capitala, investitorii au inceput sa manifeste un interes in crestere pentru marile orase din provincie.

Astfel ca in acest moment se constata interesul oamenilor de afaceri din Israel pentru terenurile situate in partea de sud a tarii, unde doresc sa comaseze arii mari, de 1.000-2.000 hectare, in perspectiva revanzarii acestora catre investitori europeni.

Cea mai scumpa zona este cea din vest, unde preturile sunt de peste 2.000 euro/hectar, in timp ce in sud, nivelul ajunge la 1.000-1.200 euro, fata de 1.000 euro /hectar in cazul sud-estului tarii. Cele mai ieftine terenuri - cu preturi de 700-800 de euro/hectar- se afla in Moldova.

Apartamentele cu 3 camere, cautate

Si preturile apartamentelor exprimate in euro/mp au crescut cu aproape 50% in ultimele sase luni, conform studiului, care a evaluat un esantion alcatuit din peste 1.500 de oferte de vanzare ale agentiilor imobiliar. Cresteri peste medie ale pretului s-au inregistrat in cartiere si zone bucurestene precum Berceni (61%), Bulevardul Decebal (61%) Drumul Taberei (59%) Bulevardul Basarabia (57%), Tei (57%), 1 Mai (56%) si Militari (54%). O crestere mai putin spectaculoasa s-a inregistrat in cartire precum Rahova - 37%, Unirii- 41% si Calea 13 Septembrie - 44%.

Cele mai mari cesteri de preturi s-au inregistrat la apartamentele de trei camere - 49%, urmate de garsoniere - 47% si apartamente de doua camere - 44%.

Astfel ca un metru patrat al unui apartament de bloc situat in Bucuresti a ajuns sa reprezinte aproape jumatate din pretul practicat in Viena sau aproximativ o treime fata de preturile din Berlin, Roma sau Amsterdam.

De remarcat insa ca veniturile medii pe cap de locuitor sunt de aproximativ zece ori mai mici in Romania decat in aceste tari. Scumpirile accentuate au fost determinate de dezechilibrul dintre cerere si oferta, iar temperarea majorarilor va fi stimulata de introducerea impozitarii pentru vanzarea proprietatilor instrainate dupa mai putin de 3 ani de la achizitionare, apreciaza CB Richard Ellis.

Gardianul

6 June 2005