Pretul terenurilor a scazut la 50 la suta!Speculatorilor cu terenuri din Bucuresti le fuge pamantul de sub picioare. Preturile pe metru patrat au scazut aproape la jumatate fata de anul trecut, iar afacerile se transforma in faliment.

Disperati sa vanda, toti lasa la pret, insa pe cumparatori parca i-a inghitit pamantul. Cateva mii de metri patrati la Unirii sau in nordul Bucurestiului erau, pana de curand, o adevarata mina de aur. Se ajunsese si la 3.000 de euro pentru un metru patrat. In doua luni pretul a scazut cu o mie de euro.

Chiar si asa, nimeni nu mai cumpara. Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, a declarat: "Chiar daca nu ar fi venit aceasta criza financiara care blocheaza accesul la finantare a achizitiilor, noi tot ne-am fi indreptat spre o criza indusa de supraincalzire".

Adica preturile au crescut atat de mult, incat prabusirea era inevitabila. Speculatorii cumparau in nestire, convinsi ca, indiferent de pretul cu care ar fi cumparat un metru, il puteau revinde cu un profit enorm. Un exemplu este si zona Piata Operei, unde un metru patrat de teren friza absurdul, 2.700 de euro. Acum a ajuns la jumatate, iar situatia e aceeasi ca in zona Unirii: cumparatorii lipsesc. Preturile au scazut si la periferie. In Damaroia, unde un metru patrat se vindea cu 1200 de euro, acum abia daca-si mai gaseste cumparator la 700 de euro.

In Romania post-decembrista afacerile imobiliare (case si terenuri) au constiutit, mai bine de 15 ani, o "vaca buna de muls" pentru cei aflati in miezul problemei. Dupa 1990, agentiile imobiliare si firmele de consultanta in domeniu s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie. Bussines-ul a rezistat cu succes, mai ales ca majoritatea celor care s-au ocupat de imobiliare au fost si sunt si continuare la nivel inalt, oameni prosperi, care au avut o solida baza de pornire. Afacerile cu terenuri si case au cooptat multi intelectuali, in majoritate ingineri economisti sau absolventi de drept care nu si-au mai putut exercita profesia din cauza supradimensionarii, firesti de dupa '89.

Sursa

6 November 2008