Preţurile terenurilor pentru dezvoltări imobiliare nu au înregistrat schimbări majore în prima jumătate a anului. Totuşi, anumite zone noi au intrat pe radarul investitorilor, în special datorită lucrărilor de infrastructură. Apetitul pentru achiziţii a crescut, pe fondul optimismului jucătorilor, dar şi al atractivităţii preţurilor actuale.

19999-teren.jpgPotrivit ultimului studiu Colliers, putem vorbi deja despre o revenire a pieţei terenurilor, lucru care s-a tradus printr-un numar foarte mare de potenţiali cumpărători. Această situaţie a determinat mai mulţi proprietari să îşi scoată terenurile la vânzare şi să fie încrezători că pot obţine preţul dorit pentru proprietăţile foarte bune.

Există totuşi şi proprietari care consideră că nu este momentul potrivit să vândă acum, motiv pentru care preferă asocierile. De cele mai multe ori, în această categorie intră investitorii care au suprafeţe mari de pământ, dar nu dispun de finanţarea necesară pentru a dezvolta ceva pe ele. Astfel, ei aleg parteneriate de tip joint venture.

Terenurile se vând în special pentru dezvoltări de hipermagazine

Totuşi, cererea pare să se fi îndreptat mai ales către anumite categorii de terenuri: cele cu destinatie de retail sau pentru dezvoltare de clădiri de birouri. Hypermarket-urile, discounterii şi magazinele de bricolaj au fost de departe cei mai activi cumparatori de terenuri, vizând oraşe cu peste 100.000 de locuitori sau cu 30-50.000 locuitori pentru formatele mici. Kaufland şi Dedeman au fost cei mai agresivi în a-şi asigura zone bune, fie direct, fie prin parteneriate cu dezvoltatori. Dezvoltatorii de birouri au cautat şi ei terenuri, dar rămân foarte selectivi.

Chiar dacă dacă piaţa pare să fie mai dinamică, acest lucru nu s-a resimţit şi în preţ, care nu a înregistrat evoluţii spectaculoase în ultimele şase luni, ci mai degrabă s-a stabilizat. Per total, preţurile terenurilor au ajuns la valorile anilor 2004-2005. 

Află Unde sunt cele mai scumpe şi cele mai ieftine terenuri din Bucureşti


25 July 2011