Decizia de a investi în refacerea unei clădiri va creşte nu numai gradul de siguranţă a locatarilor, ci şi valoarea de piaţă.

Preţul pentru înlăturarea bulinei roşii - peste 99 de euro/mpCosturile pentru reabilitarea seismică a unei clădiri diferă în funcţie de complexitatea lucrării şi de gradul de risc al imobilului.

"Consolidarea unui bloc nu prea afectat costă aproximativ 200 de euro pentru fiecare metru pătrat construit al imobilului", ne-a spus Şerban Median, inginer proiectant structuri în cadrul firmei Trilitica Frame.

În cazul în care blocul este mai avariat, necesitând lucrări de mai mare amploare, consolidarea poate fi mai scumpă.   "Costul reabilitării seismice nu se poate stabili de la început. Însă există un preţ minim şi un preţ maxim, în care se poate încadra orice consolidare. Astfel, fiecare proprietar ar putea plăti între 99 şi maximum 309 euro pe metrul pătrat.

Fiecare va plăti mai mult sau mai puţin, în funcţie de suprafaţa apartamentului", ne-a declarat directorul care se ocupă de consolidări în cadrul Primăriei Capitalei, Bogdan Hreapcă. Întrebat dacă în acest preţ intră şi zugrăvirea celorlalţi pereţi care nu sunt consolidaţi şi daunele "colaterale" produse în urma lucrării, directorul ne-a explicat că "noi consolidăm seismic, nu făcem o casă nouă la cheie".   Pentru un apartament de patru camere cu o suprafaţă medie de 90 de metri pătraţi, costul reabilitării seismice a apartamentului poate ajunge la maximum 27.810 euro.

În aceşti bani intră doar costurile lucrărilor de întărire a zidurilor de rezistenţă din apartament şi zugrăvirea lor în alb. Renovarea celorlalte ziduri nu intră în contract, astfel că acestea, la sfârşitul lucrării, rămân în culoarea lor iniţială, alta decât cea a pereţilor refăcuţi. Totodată, în preţul de mai sus nu intră costurile de consolidare a zidurilor comune din bloc, adică ale celor aflate pe scara blocului sau la subsol.

Astfel, cei care îşi reabilitează blocul trebuie să ştie că îşi vor zugrăvi singuri pereţii neconsolidaţi din interiorul apartamentelor, iar cei comuni vor fi refăcuţi de către asociaţia de proprietari.   De exemplu, în blocul situat pe Strada Nicolae Bălcescu nr. 24 din Bucureşti, aflat în curs de consolidare, locatarii trebuie să zugrăvească aproape jumătate din pereţi din alţi bani faţă de cei pe care îi vor achita pentru consolidare.

În plus, vor trebui să plătească şi reinstalarea interfonului deteriorat, iar jumătate trebuie să-şi monteze uşi noi la intrarea în apartament. Vestea bună este că decizia de a consolida o clădire va avea un efect benefic asupra valorii de piaţă a acesteia. "Preţul de pornire pentru o locuinţă dintr-o clădire cu risc seismic este cu 15-20% mai mic. Clienţii sunt puţini, iar proprietarii sunt dispuşi să mai lase din preţ. O consolidare creşte preţul deoarece anulează acest handicap", spune expertul imobiliar Ion Radu Zilişteanu.  

11 May 2009