În încercarea de a vinde cât mai rapid, atât dezvoltatorii de proiecte rezidenţiale, cât şi proprietarii locuinţelor individuale din Bulgaria, scad pretenţiile din ce în ce mai mult. Astfel că preţul mediu al locuinţelor bulgăreşti a coborât sub 500 euro/mp, fiind uşor mai mare doar în staţiunile şi oraşele de interes turistic şi de afaceri.

20018-sozopol.jpgIndiferent de oraşul în care îşi au amplasată proprietatea, proprietarii bulgari au ajuns să facă reduceri chiar şi de 80%, comparativ cu acum câţiva ani, când piaţa imobiliară înflorea. şi chiar şi cu aceste scăderi masive de preţ, nici străinii, nici bulgarii nu se îngrămădesc să cumpere.

La nivel naţional, preţul mediu al locuinţelor în perioada aprilie-iunie a ajuns la 465 euro/mp, reprezentând o scădere de peste 6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată publicaţia Sofia Echo, conform unei analize a Institutului Naţional de Statistică (INS).

Preţul mediu al locuinţelor bulgăreşti s-a micşorat chiar şi faţă de primele trei luni ale acestui an (cu 1,6%). Conform INS din Bulgaria, în perioada aprilie-iunie, valoarea proprietăţilor s-a depreciat semnificativ în 23 de oraşe. Dacă în capitala Sofia, costul a coborât cu aproximativ 2%, în alte oraşe scăderea a fost de peste cinci procente.

Cele mai mari scăderi de preţ au avut loc în:
• Veliko Turnovo - 5,5%
• Gabrovo - 5,4%
• Vidin şi Plovdin - 4,7% fiecare

Cu toate acestea, în câteva zone s-au înregistrat stabilizări de preţ, ba chiar aprecieri. Spre exemplu, în Varna, locuinţele sunt puţin mai scumpe faţă de acum câteva luni(cu aproape 1%), iar în Rousse şi Blagoevgrad, preţul a crescut cu 1,3%.

La nivel naţional, preţul mediu al unităţilor locative este sub 500 euro/mp, dar sunt şi localităţi în care proprietăţile se vând cu mai mult de atât.

Cele mai scumpe locuinţe sunt în:
• Varna - 772 euro/mp
• Sofia - 750 euro/mp
• Bourgas - 595 euro/mp

IMOPEDIA.ro îţi spune de ce merită să investeşti într-o locuinţă de vacanţă din Bulgaria

26 July 2011