Ce se închiria în 2007 cu 4.000 euro/lună, azi se închiriază cu 1.000 euro/lună. Criza i-a forţat pe dezvoltatorii imobiliari să scadă pretențiile chiar sub marja de profitabilitate, numai pentru a putea să îşi plătească ratele la bancă. Astfel, ofertele de pe piaţa chiriilor din construcţiile noi pot fi acum adevărate oportunităţi.

19796-73893.jpgProiectele de lux construite chiar înainte de criză promiteau dezvoltatorilor profituri uluitoare. Dar planurile lor au fost departe de a se adeveri. Acum, locuinţele construite doar pentru câţiva aleşi se vând oricui doreşte să le cumpere. Iar preţurile piperate de atunci sunt aproape de cele cu care se vând apartamente în blocuri vechi, în cartiere mai puţin pretenţioase.

„În cele mai bune cazuri însă, avem o tranzacţie la câteva luni. Lumea se fereşte să cumpere în acest moment, probabil se aşteaptă o cădere mai accentuată a preţurilor. În niciun caz nu putem vorbi despre un trend pozitiv.", spune Florin Lungu, asociat la Gavriliu Imobiliare.

Preţul de vânzare a scăzut dramatic

Criza a scuturat zdravăn piaţa imobiliară. Astăzi, la vânzare, vedem preţuri ce sunt cu până la 50% mai mici decât în perioada de boom.

„În 2008 sau 2007 vindeam aceste case cu 205.000 euro plus TVA, acum le vindem cu 115.000 şi TVA inclus. Este mai mult de 50% reducere. Vindem acum cu 30% sub costurile noastre, deci pierdem bani. Dar şi cu casele e ca şi cu hainele: la sfârşit de sezon vinzi hainele mai ieftin pentru a genera cash cu care să produci ceva nou pentru sezonul următor. Scăpăm de ce avem pentru a scăpa de bănci, apoi mergem mai departe.", arată Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

Iar acesta este exemplul clasic pentru toate dezvoltările rezidenţiale de lux.

Ansambluri de lux pline de chiriaşi

Chiar dacă ansamblurile de lux au un grad de ocupare care ajunge la 80-90%, ele sunt ocupate în special de chiriaşi. Apartamente şi vile care erau destinate exclusiv vânzării, acum sunt scoase şi la închiriere, cu tarife derizorii. Primul exemplu: ansamblurile Brooklands şi Sydney.

„Ce plănuiam în 2007 să închiriem cu 4.000 euro/lună, închiriem acum cu 1.200-1.000 euro/lună. Ne acoperim ratele. Plătim băncilor, supravieţuim. În alt proiect, ceea ce trebuia să închiriem cu 1.500 euro/lună, închiriem cu 500-700 euro/lună. Ai trei dormitoare, trei băi, două parcări, bucătărie complet mobilată şi utilată, pentru 500 euro/lună." spune Andrew Prelea.

În alt ansamblu rezidenţial de lux, situat de data aceasta mult mai aproape de centrul oraşului, în zona Tei, un apartament de patru camere, cu loc de parcare subteran inclus, cu două balcoane, două băi, bucătărie închisă complet utilată şi mobilată, se închiriază cu 1.000 euro/lună + TVA.

În acelaşi ansamblu, un apartament de două camere, în aceleaşi condiţii, se închiriază cu 650 euro + TVA. Este vorba despre complexul Central Park.

Spre comparaţie, în ansamblul Emerald situat în aceeaşi zonă, un apartament de două camere se închiriază cu un preț pornind de la 600 euro + TVA.

Iar la trei camere, chiria este de 1.200 euro pentru un apartament complet mobilat care are grădină interioară privată, loc de joacă pentru copii, sală de fitness, teren de squash şi sistem de pază permanent.

De altfel, aceste detalii conving cei mai mulţi clienţi să-și închirieze o locuință dintr-un ansamblu rezidenţial nou.

„Cei mai mulţi aleg ansamblurile rezidenţiale mai ales pentru facilităţile deosebite pe care nu le pot avea într-un imobil convenţional: parcare subterană, o sala de fitness în ansamblu, o piscină, un loc de joacă pentru copii sau un parc interior, o sală de squash sau de tenis, un teren de baschet", spune un consultant imobiliar.

Beneficii pentru chiriaşii apartamentelor noi

Chiar şi la preţl acesta, ansamblurile rezidenţiale noi oferă beneficii care nu pot fi găsite la blocurile vechi, deşi tariful este acelaşi.

„Oferim discount-uri în funcţie de nevoia fiecărui client, dar în general vorbim despre reduceri mai mari pentru cei care plătesc chiria pentru o anumită perioadă în avans.", a declarat Tunc Capa, preşedintele TC Real Estate.

„În cazul în care se achită chiria în avans pe o perioadă mai mare de şase luni, se include în preţul chiriei şi un loc de parcare subteran.", completează Alexandra Tudor, consultant la Imoplaza Solutions.

Cât costă închirierea unui apartament nou, în zone care nu sunt de lux?

  • O garsonieră în ansamblul Lacul Morii din Giuleşti se închiriază cu 200 euro/lună, de exemplu. Iar trei camere, în acelaşi ansamblu, costă 400 euro/lună.
  • În Titan, în ansamblul Edenia, un apartament cu două camere se închiriază cu 300 euro/lună.
  • În Bucureştii Noi, o garsonieră de 43 mp, în ansamblul Metropolis, se închiriază cu 250 euro/lună. Două camere de 70 mp în acelaşi ansamblu costă 325 euro/lună, iar trei camere de 95 mp se închiriază cu 400 euro/lună.

 

CITEŞTE ŞI: Topul cartierelor cu cele mai ieftine locuinţe

 

 

18 July 2011