Până la sfârşitul lunii viitoare, factura la electricitate va fi mai scumpă cu 5%. Creşterea este valabilă atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru companii şi face parte dintr-un plan anunţat demult de Guvern. Nemulţumirea consumatorilor era însă inevitabilă, dar oficialii statului au găsit o metodă foarte directă pentru a tempera plângerile. ANRE a argumentat că o scumpire cu 5% nu înseamnă nimic, la sfârşit de lună. În plus, creşterea ar putea fi cu uşurinţă contracarată dacă românii nu ar mai uita becurile aprinse.

25042-electricitate.jpgCreşterea cu 5% a preţului electricităţii echivalează cu consumul generat de un bec uitat aprins în baie, spun oficialii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

„O creştere cu 5% la sfârşitul lunii nu înseamnă nimic. Adică înseamnă să nu uităm becul aprins în baie când plecăm la serviciu”, a afirmat Petru Lificiu, vicepreşedintele ANRE.

Preţul gazelor, îngheţat încă un an

Preţul reglementat al energiei electrice va fi majorat cu 5% până la sfârşitul lunii iunie atât pentru populaţie, cât şi pentru consumatorii industriali. Aceste schimbări vin ca urmare a directivelor europene. Până acum, tarifele la electricitate şi gaze plătite de români au fost reglementate de ANRE, din considerente de protecţie socială. Comisia Europeană şi FMI au cerut însă Guvernului să liberalizeze piaţa pentru a aduce preţurile la nivelul din blocul comunitar.

Liberalizarea ar trebui să fie finalizată în anul 2015 pentru firme şi până în 2017 pentru populaţie, în etape. Pentru populaţie, liberalizarea va începe la 1 iulie 2013, când 10% din energia consumată va proveni din piaţa liberă. În cazul gazelor însă, calendarul de liberalizare a pieţei va fi stabilit împreună cu FMI, la vizita din aprilie. Potrivit unei propuneri a ANRE, preţul gazelor pentru consumatorii casnici şi pentru termocentralele care livrează căldură pentru populaţie nu va fi majorat până la 31 martie 2013.

CITEȘTE ȘI Plantele pot reduce întreţinerea cu până la 25%, dacă sunt plantate în locuri adecvate

 

31 May 2012