Recesiunea aduce un nou set de provocări constructorilor. După reducerea dramatică şi necesară a costurilor dinaintea crizei, acum companiile de construcţii care au supravieţuit trebuie să gestioneze o altă problemă: preţul de construcţie încă este mai mare decât valoarea de piaţă a locuinţei, stabilită de evaluatori.

24477-california_home_insurance_and_your_homes_value.jpgIndiferent de cât de ieftine sunt materialele pe care le folosesc, indiferent cât de mic este costul aferent mâinii de lucru, constructorii se confruntă adesea cu situaţia în care locuinţele pe care le construiesc sunt mai scumpe decât valoarea de piaţă stabilită de evaluatori. Aceasta este concluzia surprinzătoare a celui mai recent raport al National Association of Home Builders.

Aproximativ unul din trei constructori americani se confruntă în prezent cu această problemă: odată ce locuinţele sunt finalizate, vine un evaluator şi declară că acestea valorează mai puţin decât costul de construcţie. De cealaltă parte, ar putea să nu fie vina constructorilor, ci a climatului economic. Numărul clienţilor este mic, aproape insignifiant, motiv pentru care oricât de ieftin ar reuşi cineva să construiască, proprietatea respectivă ar avea în continuare toate şansele să rămână nevândută.

„Lipsa de activitate de pe piaţa rezidenţială este un factor major care menţine economia SUA într-o viteză inferioară. La acest lucru se adaugă numărul în creştere al chiriaşilor cu venituri mici, deci perspectivele nu sunt nici pe departe cele mai bune”, spune Mike Bloom, analist imobiliar.

Perspectivele de recuperare pe segmentul imobiliar au fost zădărnicite de ultimele studii, care au arătat că vânzările de locuinţe nu au scăzut în februarie cu aproximativ 10.000 de unităţi, mult sub estimările analiştilor. Cu toate acestea, constructorii par să îşi păstreze speranţa. Chiar dacă stocul estimat este de 10 milioane de case goale, stocul de case noi are în continuare tendinţe de creştere. Constructorii au accesat luna trecută cel mai mare număr de autorizaţii din ultimii trei ani şi jumătate, conform Associated Press. Această mişcare aduce un impact pozitiv, măcar temporar, asupra economiei. Specialiştii au arătat că pentru fiecare casă în construcţie se creează trei locuri de muncă, deci şomajul este în scădere. Dar în condiţiile în care nimeni nu cumpără, acest segment nu are cum să înainteze prea mult.

CITEȘTE ȘI Casele sunt prea ieftine, românii se pot descurca şi singuri, spune MDRT. Ajutorul de stat pentru cei care vor o locuinţă a încetat, oficial.

 

24 April 2012