0-87-constructilenoimaiscumnpe.jpgMetrul patrat in constructii va fi mai scump cu aproximativ 17% in acest an, pe fondul cresterii salariilor pentru muncitorii din domeniu cu circa 23% si al majorarii pretului manoperei, au declarat, ieri, reprezentantii Asociatiei Române a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Or, o data cu aceste majorari salariale, impuse pentru a opri exodul de muncitori romåni catre celelalte state europene, costurile angajatorilor sunt si ele mai mari. Pe de alta parte, reprezentantii ARACO contesta faptul ca Guvernul ia decizii cånd vine vorba de stabilirea salariului minim, fara sa se consulte cu reprezentantii din domeniul constructiilor.

„Pretul pe metrul patrat construit în România este situat între 300 si 2.500 euro, aproximativ 20% din aceasta valoare reprezentând manopera. Celelalte costuri sunt influentate de cheltuielile legate de capital si de solutiile tehnologice alese“, a declarat ieri Dan Cristescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Familia.

Toate acestea se suprapun peste criza fortei de munca si salariile modeste pe care le primesc muncitorii. „Este o criza a fortei de munca in constructii in tari precum Spania sau Italia, iar pentru a opri muncitorii romani sa plece, trebuie sa ridicam salariile. De aceea, salariul minim brut lunar pentru un muncitor necalificat ar trebui sa ajunga, in 2008, la 700 lei, iar in 2009 la 900 lei, in timp ce salariul mediu la 500 euro, pentru a putea fi comparat cu cel din Ungaria si Polonia“, a declarat ieri Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO. Acesta s-a aratat nemultumit de faptul ca Guvernul a stabilit salariul minim inainte sa se consulte cu patronatele din domeniu, ceea ce s-ar traduce prin sabotarea negocierilor. „Salariul negociat pentru constructori in decembrie este de 450 lei. Astfel, in Monitorul Oficial a fost publicata aceasta suma, valabila de la 1 ianuarie 2007“, a adaugat oficialul ARACO.

In ceea ce priveste nivelul salarial in celelalte state, potrivit lui Dan Cristescu, in Germania acesta ajunge la 2.000 euro pentru muncitorii calificati, in Italia, la aproximativ 1.200 euro, in timp ce irlandezii primesc circa 3.000 euro. Si scandinavii sunt foarte bine platiti, avand in vedere ca ajutorul de somaj ajunge aici la 1.400 euro. Acesta a adaugat ca „intr-adevar sunt salarii mari, dar si preturile, luate in general, sunt destul de ridicate“.

Cat despre numarul muncitorilor din constructii, daca in 1990 se putea vorbi de aproximativ 900.000, acum mai sunt doar 300.000 inregistrati.

Piata constructiilor va creste cu påna la 27% în 2007

Piata constructiilor va creste, anul acesta, cu 25-27% comparativ cu nivelul de 7 miliarde de euro înregistrat anul trecut, ajungand la circa 8,7 miliarde de euro, a mai spus Plosceanu. „Anul trecut, piata constructiilor a ocupat o pondere de 10% din produsul intern brut si estimam ca pe termen mediu aceasta pondere sa creasca la 12%“, a subliniat presedintele ARACO.

Drumurile cauzeaza pierderi de 1,5 milioane euro pe zi

Proprietarii de autovehicule care circula în România înregistreaza pierderi zilnice de 1,5 milioane de euro prin cresterea consumului de combustibili cauzata de starea precara a infrastructurii rutiere, se arata intr-un studiu realizat de ARACO.

„Studiul a fost realizat pe baza reglementarilor internationale accesate de proiectantii antreprenori si de investitorii din constructii si a analizat economiile în cazul în care autovehiculele merg cu viteza superioara“, a mentionat  Plosceanu.  El a adaugat ca numai in Capitala, valoarea pierderilor este de 500.000 euro zilnic.

In aceste conditii, pierderile legate de infrastructura deficitara pot fi diminuate atât prin reducerea consumului de benzina, cât si prin gasirea unor solutii alternative pe drumuri, precum subtraversarile sau pasarelele, în special în Bucuresti, sustin reprezentantii ARACO.

Sursa

30 January 2007