Publicarea grilei notariale pentru 2011 a căzut ca o bombă în piaţa imobiliară. Valorile cuprinse în această grilă ajung să fie chiar şi cu 80% mai mici decât nivelul maxim atins în 2008. Notarii nu ştiu cum s-a întâmplat acest lucru, iar evaluatorii reneagă firmele care au contribuit la realizarea grilei.

16306-bucuresti_panorama_03_f68e7f8c1e.jpg„Grila realizată de experţii evaluatori este criteriul după care sunt calculate taxele pe care proprietarii sunt obligaţi să le plătească la stat conform Codului Fiscal şi nu sunt nişte valori minime în ceea ce priveşte tranzacţiile imobiliare. Din câte am înţeles, valorile rezultate pentru acest an sunt cauzate de o modificare în metodologia de calcul folosită de cele două firme care se ocupă de această grilă. Valorile stabilite ar trebui să se detaşeze de piaţă şi să nu o influenţeze", a declarat pentru Capital Laura Badiu, purtătorul de cuvânt al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR).

Cele două firme care au întocmit noua grilă, Euro Expert SRL şi Expert Valuation SRL sunt societăţi membre ale Corpului Experţilor Tehnici din România şi ale Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România.

Când au dat cu ochii peste valorile promovate în tabelele notariale, evaluatorii au început să îşi facă cruce.

„Dacă la estimarea valorii se utilizează standarde de evaluare e posibil să obţii nişte valori apropiate de realitate, dar dacă nu le respecţi numai pur întâmplător poţi ajunge la aceste valori. Acesta este şi cazul firmelor care au făcut grila notarilor, care nu are nici o legătură cu realitatea. Nu cred că această grilă va influenţa preţurile pentru că sunt alţi factori care determină acest lucru, respectiv cererea şi oferta", a explicat Adrian Crivii, directorul general al firmei de evaluare Darian.

Preţuri doborâte

Conform noii grile a notarilor, preţul minim al unui apartament cu două camere, confort 1, situat la parterul unui bloc construit după 1977 şi situat în zona Unirii este de 38.200 de euro, comparativ cu 186.000 de euro, la cât era stabilit în grila din 2008.

Acelaşi tip de apartament, dar situat în zona Iancului, este plasat acum la o valoare de 31.800 de euro, în comparaţie cu 79.000 de euro în urmă cu trei ani.

În Drumul Taberei, apartamentele cu două camere par să se fi ieftinit enorm. Conform grilei notarilor, preţul unei astfel de locuinţe este de 27.000 de euro, faţă de 79.000 de euro cât era în 2008.


Sursa

3 February 2011