Media scăderilor preţurilor apartamentelor noi, la nivel naţional, este de 12%

Cele mai mari scăderi s-au datorat speculei puternice pe pieţele respective

Preţul apartamentelor vechi din România a scăzut cu 13% în şase luniPreţurile apartamentelor vechi din toate oraşele ţării, cât şi din Bucureşti au urmat un trend descendent începând cu a doua jumătate a anului trecut, la nivel naţional scăderea fiind de 13%.

Scăderile sunt cuprinse între 33% în sectorul 6 al Capitalei şi 1,7% în Timişoara şi Buzău, potrivit unei analize de piaţă realizată de compania de evaluare Darian.

Evoluţia preţurilor diferă de la caz la caz. „Scăderi puternice s-au înregistrat acolo unde au avut un puternic caracter speculativ, unde preţurile au fost umflate. Pieţele imobiliare sunt diferite", a declarat pentru Gândul Adrian Crivii, directorul general al companiei.

Nici preţurile apartamentelor noi nu au rămas aceleaşi, scăderile înregistrate fiind cuprinse între 35% în oraşul Bistriţa şi 1,5% în Iaşi. Există totuşi şi excepţii, unde preţurile au stagnat, cum sunt cele la apartamentele vechi din Ploieşti şi la cele noi din Bacău. Valorile de scădere exprimate se referă la apartamentele vechi şi noi, cu două camere, situate în zone centrale.

Chiar şi cu o scădere de 33% a preţurilor locuinţelor vechi, Capitala rămâne cea mai scumpă

Piaţa locuinţelor vechi şi noi din Bucureşti este cea mai scumpă din ţară. Analiza arată că preţul mediu al apartamentelor a crescut de 2,29 de ori în primele şase luni ale anului trecut, după care acestea au coborât în ritm alert. Cea mai mare scădere, înregistrată în a doua jumătate a lui 2008, faţă de prima jumătate, de 33%, a fost semnalată în sectorul 6, care ocupă primul loc în clasament.

Oraşul Zalău din judeţul Sălaj se situează pe cea de-a doua poziţie cu o scădere a preţurilor apartamentelor vechi cu două camere situate în zona centrală, de 26,4%. Astfel, în şase luni de zile, preţul acestuia a ajuns la 827 de euro la 1.045 de euro/mp. Cel de-al treilea oraş unde s-a observat o scădere majoră este Alba Iulia, unde locuinţele vechi s-au ieftinit cu 25%.

Astfel, un metru pătrat a ajuns la 750 de la 1.000 de euro. „Aici, preţurile au crescut foarte mult, deoarece oamenii disponibilizaţi de la Roşia Montană au venit în oraş şi au cumpărat apartamente, ceea ce a dus la o creştere. Când finanţarea a slăbit şi nu se mai făceau tranzacţii, au scăzut şi preţurile", explică Adrian Crivii. Următoarele clasate în top sunt: sectorul 5 din Bucureşti (23%), sectoarele 1 şi 2 (20%), Baia Mare (17,4%), Bistriţa şi Tîrgu Mureş (17%), Satu Mare (14,6%) şi Constanţa (14,3%).

Sursa

2 April 2009