Firma de evaluare Darian vede o reducere de 20-25% a cotaţiilor la apartamente în perioada următoare. Motivul principal, evoluţia descendentă a cererii solvabile din cauza condiţiilor dificile din piaţa muncii. În cel mai optimist caz, piaţa imobiliară îşi va reveni în 2011-2012

12987-125926mare.jpgReducerile de preţuri la apartamentele noi şi vechi din primul semestru nu sunt ultimele din acest an, astfel că în cea de-a doua parte a anului se anticipează un declin chiar mai mare al preţurile, este de părere compania de evaluare Darian. Conform analizei semestriale a pieţei imobiliare, studiul realizat de către Darian, scăderea preţurilor proprietăţilor imobiliare, la nivel naţional, în semestrul curent comparativ cu semestrul 2 de anul trecut, a fost de 3.6% la apartamentele vechi şi de 3.1% la apartamentele noi, conform datelor Darian furnizate la cererea Curierului Naţional. "În perioada următoare estimăm că preţurile apartamentelor vechi şi noi vor scădea cu aproximativ 20 - 25%, în timp ce chiriile pot cunoaşte scăderi mai dramatice, de până la 50%. Considerăm că în cel mai optimist scenariu, se prevede o revenire a pieţei imobiliare în perioada 2011 - 2012", a declarat, pentru Curierul Naţional, Adrian Crivii, preşedintele, Darian DRS SA.


Potrivit acestuia, pentru semestrul doi al anului 2010 se preconizează o scădere a preţurilor în special pe segmentul apartamentelor vechi. "Explicaţia constă în faptul că, criza economică persistă, iar o parte dintre cumpărătorii acestui tip de proprietăţi se orientează spre segmentul apartamentelor noi, încurajaţi fiind şi de programul Prima Casă II", ne-a mai explicat Crivii. Totodată, oficialul Darian a mai spus că nivelul cererii solvabile va depinde, în continuare, de posibilitatea obţinerii finanţării şi de posibilitatea persoanelor fizice de a-şi achita ratele, strâns corelată cu veniturile pe care le obţin. "Creşterea în continuare a şomajului, respectiv reducerea salariilor, vor avea un efect negativ asupra pieţei imobiliare", a adăugat preşedintele companiei de evaluare.

Maturizarea pieţei locale - un proces de lungă durată

Adrian Crivii crede că piaţa locală este încă imatură, iar maturizarea nu se va încheia curând. "Considerăm că piaţa imobiliară autohtonă se află încă în curs de maturizare, proces care este de lungă durată şi care din păcate se pare că nu se va încheia până la finele acestui an. Cu alte cuvinte jucătorii pieţei imobiliare sunt încă pesimişti în privinţa evoluţiei pieţei pentru anul în curs", este de părere acesta.

Cea mai mare problemă pe care o întâmpină piaţa imobiliară, în opinia lui Crivii, o constituie accesul dificil la finanţare şi odată cu aceasta creşterea costului de finanţare, urmate de cererea scăzută, şi nu în ultimul rând schimbările macroeconomice, de genul fluctuaţiilor cursului de schimb valutar. "În acest proces de maturizare a pieţei imobiliare, companiile care activează pe această piaţă încearcă să-şi îmbunătăţească strategiile conform principiului că "cel mai puternic supravieţuieşte", prin oferirea unor servicii de mai bună calitate, prin recrutarea şi păstrarea angajaţilor cu cea mai bună pregătire, prin menţinerea unor relaţii solide cu partenerii de afaceri şi nu în ultimul rând prin întărirea imaginii companiei", a mai spus oficialul Darian.

El a adăugat că aspectele menţionate anterior sunt cele care vor face din piaţa imobiliară românească una mai puternică şi mai transparentă, însă acest proces se derulează lent, motiv pentru care considerăm că sectorul imobiliar se va confrunta şi anul acesta cu dificultăţi, în timp ce perspectivele pentru anii următori sunt mai optimiste. "Ţinând cont de consumul aflat la un nivel încă redus, şomajul situat la un nivel ridicat, şi nu în ultimul rând de fragilitatea economiei naţionale, considerăm că jucătorii de pe piaţa autohtonă de real estate sunt nevoiţi să acţioneze cu prudenţă", a indicat Adrian Crivii.

Proiectele sunt tot mai puţine şi tot mai mici

În ceea ce priveşte proiectele noi derulate în decursul acestui an, Darian constată că acestea sunt în număr foarte mic, iar cele care există sunt proiecte mici, ale căror costuri de construcţie sunt scăzute şi care pot fi vândute foarte repede. "Doar dezvoltatorii cu bani puşi deoparte, cei cu finanţări deja obţinute de la bănci sau cei care lucrează în parteneriat cu statul vor mai începe şantiere de ansambluri rezidenţiale" - este de părere Crivii. Cele mai multe ansambluri rezidenţiale se vor finaliza în cursul acestui an în zona de est a Capitalei, acolo unde se află în derulare un număr de 8 complexuri rezidenţiale, cu termen de finalizare semestrul 2 al anului curent. Aceste 8 complexuri rezidenţiale acoperă aproximativ 35% din fondul locativ nou ce urmează a se livra până la finalul acestui an.

Reprezentantul Darian ne-a mai spus că, în acest moment, în Capitală există foarte puţine proiecte rezidenţiale care să se concretizeze până la finele anului curent. Previziunile pentru următorii 2-3 ani sunt că nu vor mai exista în Capitală proiecte mari cu peste 600 de locuinţe. "Potenţialii cumpărători se vor limita la achiziţionarea locuinţelor vechi sau la achiziţionarea celor noi din cele 10-15 proiecte existente în prezent", a completat Adrian Crivii.

Potrivit datelor Darian, la nivelul Capitalei în acest moment se consideră că există un nivel de disponibilităţi de 11.500 locuinţe, şi mai există în curs de finalizare un număr de aproximativ 23.500 de locuinţe.

Apartamentele cu 4 camere - prea mari pentru posibilităţile românilor

Cele mai solicitate apartamente în ordinea interesului manifestat de cumpărători sunt garsonierele, cele cu 2 camere şi cele cu 3 camere, cel mai puţin interesante dovedindu-se a fi apartamentele cu 4 camere. "Motivul pentru care apartamentele cu 4 sau mai multe camere nu se situează printre preferinţele românilor îl constituie faptul că acestea au un preţ de vânzare cu peste 30-50% mai mare decât al unuia cu 3 camere, ca urmare a faptului că şi suprafeţele oferite sunt mai generoase. Pe lângă aceste aspecte apar şi aspectele practice de genul costurilor de întreţinere mai mari şi al consumurilor la utilităţi mai ridicat", ne explică preşedintele Darian.

El a mai spus că segmentul de piaţă-ţintă vizat de către garsoniere îl constituie familiile tinere fără posibilităţi financiare şi studenţii.

Nici terenurile nu vor avea o soartă mai bună

În ceea ce priveşte piaţa terenurilor, evoluţia pieţei specifice va avea o tendinţă de scădere în special în ceea ce priveşte terenurile cu caracter speculativ: cele de la periferie, cele care sunt lipsite de utilităţi ş.a.m.d. Terenurile cele mai afectate vor fi cele care au un regim de înălţime mare, adică cele care au CUT ridicat. Potrivit firmei de evaluare în prima parte a anului s-a înregistrat o reducere la nivel naţional de 7.9% a preţurilor pentru terenuri.

Sursa

5 August 2010