Pretul apartamentelor din era comunista ar putea creste cu 20% in urmatorii doi ani

 Gardianul - 23.11.2006
Romanii scot din buzunar zeci de mii de euro pentru locuinte care stau sa cada

Pretul apartamentelor in blocurile vechiPretul apartamentelor din blocurile vechi ar putea creste in urmatorii doi ani cu pana la 20%, pe fondul unei cereri foarte mari, dupa cum sustin analistii. Pe parcursul anului viitor este asteptata o scumpire cu 10%, urmand ca in 2008 sa asistam la o crestere a preturilor similara. Explozia preturilor este explicata atat prin accesul la creditul ipotecar, cat si prin dorinta romanului de a avea casa lui. Chiar daca apartamentele din Bucuresti sunt vechi si nu au acelasi confort, preturile lor rivalizeaza cu cele din marile capitale europene.

„In fiecare an, iarna, numarul tranzactiilor scade atat in Capitala, cat si in orasele mari din tara. De aceea, se va observa o usoara scadere a pretului apartamentelor, care ar putea fi de aproximativ 5% in aceasta iarna. Asta nu inseamna ca valoarea apartamentelor va scadea“, ne-a declarat analistul imobiliar, Radu Zilisteanu. In opinia acestuia, pretul apartamentelor va creste din nou incepand cu primavara anului aviitor. „In conditiile in care cererea va fi si pe viitor mai mare decat oferta, va exista o presiune pe pret, ceea ce inseamna ca acesta va creste cu cate 10 procente pe an, in urmatorii doi ani, la apartamentele din blocurile vechi“, a explicat Zilisteanu. O relaxare a pietei este asteptata de-abia dupa aparitia constructiilor noi. „Atunci va exista un moment in care cererea si oferta pentru apartamentele vechi se vor stabiliza“, a mai spus analistul imobiliar. Radu Zilisteanu a explicat avantul pe care l-a luat pretul locuintelor, in ultimii patru ani, prin accesul la creditul ipotecar, cat si prin dorinta romanului de a avea casa lui.

Preturi nejustificate

La randul sau, analistul imobiliar Liviu Ureche ne-a declarat ca „s-a exagerat suficient de mult pe segmentul apartamentelor din blocurile vechi, iar preturile sunt nejustificat de mari“. El crede ca s-ar putea inregistra scaderi ale preturilor la apartamentele construite inainte de 1989. „Nu este normal ca apartamentele din blocurile vechi sa concureze la pret cu cele din blocurile noi. Nu putem vorbi de aceleasi suprafete, de acelasi confort, de calitatea materialelor de constructii folosite si nici de tehnologiile folosite la cele doua categorii de apartamente“, a explicat Liviu Ureche.

Articol integral in Gardianul

Senica Micu
Gardianul
 

23 noiembrie 2006