Apartamentele vechi se tranzacţionează la un preţ mediu de 644 euro/mp, valoare ce a coborât cu mai puţin de două procente în ultimul an. În acelaşi timp, apartamentele noi au un preţ de tranzacţionare cu aproape 20% mai mare, iar cele mai mari valori de piaţă sunt în Bucureşti, potrivit celui mai recent raport publicat de compania de analiză imobiliară Darian.

34815-pret_locuinte.jpgPiaţa imobiliară s-a bucurat de o activitate intensă de-a lungul anului 2013, acesta fiind unul dintre cei mai dinamici ani de după perioada de boom. Deşi s-a înregistrat o creştere semnificativă a cererii datorată faptului că a urcat gradul de încredere în sectorul real estate, preţurile au continuat să coboare uşor, în toate marile oraşe. Potrivit specialiştilor companiei Darian, evoluţia din prima jumătate a acestui an demonstrează o tendinţă de stabilizare a preţurilor.

„Îmbunătăţirea accesului la creditele imobiliare, coroborat cu scăderile de preţ aplicate de dezvoltatorii de locuinţe în ultimii ani au condus la o revenire vizibila a vânzărilor de apartamente nou construite. Estimăm că îmbunătăţirea cererii va aduce o premieră pe piaţa locativă modernă, asistând în cursul acestui an la lichidarea stocurilor de locuinţe construite în perioada de boom imobiliar. Aşadar vechea generaţie de ansambluri, va face loc proiectelor noi, aflate acum în diverse faze ale construcţiei. Totuşi, în ciuda trendului pozitiv înregistrat în ultima perioadă, piaţa imobiliară rămâne în continuare una fragilă”, consideră reprezentanţii Darian.

Preţul apartamentelor vechi a scăzut nesemnificativ

La nivel naţional, preţul de tranzacţionare al locuinţelor vechi a coborât cu mai puţin de un procent în ultima jumătate de an, ajungând la 644 euro/mp. Faţă de anul 2008, preţul a coborât cu circa 40%, cea mai mare scădere fiind înregistrată în Capitală. În prezent, în cele 15 oraşe considerate poli de dezvoltare, preţul variază între 568 euro/mp şi 956 euro/mp.

„În decursul ultimelor 12 luni scăderea la nivel naţional a fost de aproximativ 1.7%, iar în ultimile 6 luni de aproximativ 0.7%. Scăderea din ultimile 6 luni s-a simţit foarte puţin pe piaţă, de aceea părerea generală a fost mai degrabă de stagnare a preţurilor”, se arată în raportul Darian.

 • Bucureşti: 956 euro/mp
 • Cluj-Napoca: 932 euro/mp
 • Timişoara: 860 euro/mp
 • Constanţa: 839 euro/mp
 • Iaşi: 815 euro/mp
 • Braşov: 800 euro/mp

Dintre oraşele mici, cu populaţie sub 125.000 locuitori, apartamentele vechi s-au vândut cu cel mai mare preţ în Buzău şi în Suceava (peste 700 euro/mp), pe când cele mai mici preţuri se găsesc în Alexandria, Sfântu Gheorghe şi Reşiţa, unde preţul de tranzacţionare a apartamentelor vechi se situează în intervalul 420 - 450 euro/mp.

Apartamentele noi au un preţ de tranzacţionare cu peste 17% mai mare decât al celor vechi

Apartamentele noi au un preţ mediu de tranzacţionare de 757 euro/mp la nivel naţional, respectiv cu 33% mai mic decât la începutul crizei. În ultima jumătate de an, s-a inregistrat o tendinţă de uşoară apreciere a preturilor, deşi această creştere a fost prea puţin simţită de participanţii pe piaţa rezidenţială. Potrivit indicelui Darian, în cele 15 oraşe considerate poli de dezvoltare, preţurile variază între 738 euro/mp şi 1.137 euro/ mp, rezultând astfel o medie la nivelul polilor de 902 euro/mp, în stagnare faţă de perioada similară a anului trecut.

 • Bucureşti: 1.137 euro/mp
 • Cluj-Napoca: 982 euro/mp
 • Iaşi: 965 euro/mp
 • Timişoara: 942 euro/mp
 • Braşiv: 928 euro/mp
 • Constanţa: 844 euro/mp

Dintre oraşele mici, cu populaţie sub 125.000 locuitori, apartamentele noi s-au vândut cu cel mai mare preţ în Focşani si Râmnicu Vâlcea (peste 750 euro/mp), pe când cel mai mic preţ se regăseşte în Baia Mare, unde preţul de tranzacţionare al apartamentelor noi se situează la 488 €/mp. 

Totodată, preţul mediu de tranzacţionare al caselor şi vilelor este de 577 euro/mp la nivel naţional, în timp ce cele mai scumpe case şi vile s-au vândut în Capitală, unde preţul mediu este de 1.038 euro/mp. Aceasta este urmată de Cluj-Napoca (870 euro/mp) şi Constanţa (838 euro/mp). În ceea ce priveşte casele şi vilele, reprezentanţii Darian subliniază că s-au luat în considerare doar proprietăţile construite sau pentru care s-au realizat revizii capitale începând cu anul 2010, cu grad mediu de finisare, regim de înălţime P+1E sau P+M, în condiţiile unor suprafeţe construite desfăşurate medii (140 – 150 mp) şi suprafeţe de teren medii (500 mp). 

„În Bucureşti, preţurile s-au menţinut relativ constante, atât pe segmentul apartamentelor vechi, cât şi pe cel al apartamentelor noi, însă am asistat la o creştere a chiriilor aferente locuinţelor. Închirierea este o opţiune atunci când nu este posibilă achiziţia unei locuinţe şi permite o mai mare flexibilitate, fiind o variantă dezvoltată în ţările vest-europene”, concluzionează reprezentanţii Darian.

ARTICOLE RECOMANDATE:

7 august 2014