Costul mediu al unei locuințe din România a ajuns la 900 euro/mp, în 2016. Cu toate că este unul dintre cele mai mici prețuri de pe continent, acesta este în creștere cu aproape șase procente față de anul anterior, arată cel mai recent studiu realizat de compania imobiliară RE/MAX Europe.

40563-preturi_locuinte.jpgPrețul locuințelor a urcat, față de anul trecut, ajungând la 900 euro/mp. Comparativ cu alte țări din Europa, locuințele din România sunt printre cele mai accesibile (din punct de vedere al valorii nete, fără a lua în calcul valoare veniturilor). În prima jumătate a acestui an, un european a plătit în medie 1.908 euro/mp pentru achiziția unei locuințe, 91% dintre locuitorii țărilor luate în calcul visând la o proprietate.

„Pe primele locuri în acest sens se află Elveția, Franța și Germania, unde prețurile pe metrul pătrat sunt cuprinse între 5.785 euro/mp, 2.965 euro/mp și respectiv 2.860 euro/mp. La polul opus, se află țări precum Turcia, unde prețul pe metrul pătrat a fost în primul semestru de doar 534 de euro, Cehia (832 euro), Slovacia (879 euro) și România (900 euro)”, se arată în studiul citat, realizat însă în doar 15 state europene.

Cu o creștere a prețurilor de 5,9%, țara noastră se află pe locul cinci între cele 15 țări europene analizate, după Portugalia, unde prețurile au crescut cu 14,3%, Germania – cu un avans de 11,24%, Turcia – 10,68% și Spania – cu 6,64%. La polul opus se situează țări precum Slovacia sau Grecia, unde prețurile au scăzut chiar și cu până la 3%, sau Elveția, unde majorarea a fost infimă, de sub 1%.

„Studiul realizat de RE/MAX Europe arată că prețurile pentru proprietățile rezidențiale din România au crescut, în primele șase luni ale acestui an, cu circa 5,9% comparativ cu finele lui 2015, ajungând la circa 900 de euro/mp”, declară Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.

În ceea ce privește închirierile pe segmentul rezidențial, prețul pe metrul pătrat a rămas aproape neschimbat în majoritatea statelor. Astfel, în România acesta se situează în jur de 5 euro/mp, la același nivel ca și la finele lui 2015. Cele mai mari valori sunt înregistrate în Elveția (17 euro/mp), Olanda (13 euro/mp), Franța (12,6 euro/mp) și Finlanda (12,5 euro/mp). La polul opus se află Turcia – 2,27 euro/mp, Grecia – 4,2 euro/mp, Italia -  cca. 5 euro/mp și România, cu 5 euro/mp.

Peisajul imobiliar european, în următoarele șase luni

Piața imobiliară locală și europeană va fi influențată de schimbări legislative sau alte tipuri de mișcări geopolitice (ex. Brexit). Astfel, la nivel local, în ceea ce privește previziunile pentru următoarele șase luni, RE/MAX Europe estimează că prețurile pe metrul pătrat, atât la vânzare cât și la închiriere, vor rămâne stabile, în timp ce legea Dării în plată ar putea avea chiar un efect ușor negativ în numărul de tranzacții. Cu toate acestea, investițiile pe segmentul imobiliar din România vor fi în continuare la un nivel ridicat, printre cele mai mari din CEE, conform statisticii.

„Economia și piața imobiliară sunt puternic influențate de situația politică din anumite regiuni. Alte influențe majore sunt determinate de schimbări legislative locale sau europene, cât și de evoluțiile dobânzilor pentru creditele imobiliare”, a declarat Michael Polzler, Managing Director RE/MAX Europe, considerând, totuși, că următoarele șase luni vor aduce o creștere a prețurilor pe segmentul rezindențial, atât în ceea ce privește vânzarea, cât și închirierea.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

12 July 2016