Întregul continent trece printr-o perioadă economică dificilă, dar Europa Centrală şi de Est nu trebuie neglijată. Liderii europeni trebuie să conceapă rapid un plan pentru a ajuta ţările din această regiune, deoarece criza economico-financiară durează de prea mult timp, fiind „mai profundă decât se vede”, a atenţionat premierul ungar, în cadrul Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad.

25801-viktor-orban_2100997c.jpgCele mai puternice state europene se luptă să depăşească criza ce ameninţă să separe membrii Uniunii Europene, dar trebuie să aibă în vedere constant şi ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE).

„Occidentul nu mai poate, pur şi simplu, să se uite de sus sau să vorbească cu nasul sus despre Europa de Est. Dacă aceste lucruri nu sunt înţelese, cred că Europa va ajunge într-o criză şi mai mare decât acum", susţine premierul Ungariei.

Orban Viktor, premierul Ungariei, susţine că liderii europeni trebuie să implementeze cât mai repede măsuri menite să rezolve problemele grave cu care se confruntă întregul continent, pentru a proteja relaţiile fragile dintre statele europene.

„Nişte economişti reputaţi, într-un mod dramatic, brutal, au formulat foarte clar opinia despre ceea ce se întâmplă în Europa. Dacă liderii europeni nu vor lua decizii clare, implementate imediat, atunci ţările europene vor deveni nişte lunatici care umblă dintr-un loc într-altul, fără rost", a declarat Orban, citat de Mediafax.

Europa nu reuşeşte să rezolve probleme vechi, multe ţări trăiesc în umbra Celui de-al Doilea Război Mondial

Problemele economice şi financiare afectează numai Europa şi SUA, în timp ce ţările din Asia, America de Sud şi chiar din Africa au reuşit să le depăşească, „au păşit pe o cale a dezvoltării”, în ochii oficialului ungar. Acesta susţine că unul dintre motive este reprezentat de probleme vechi, rămase nerezolvate, ce încă bântuie Europa şi astăzi.

„Multe ţări europene trăiesc încă în umbra Celui de-al Doilea Război Mondial, elitele europene încă mai cred că naţionalismul a fost ideologia care a dărâmat Europa şi a sfârşit perioada glorioasă a acesteia. Eu zic că nu neaparat naţionalismul a fost ideologia care a stat la baza acelui rău, ci ideologia care a spus că totul trebuie schimbat radical. UE a devenit în ziua de azi un program, un sistem care nu mai poate fi criticat, e canonizat. Eu cred că, în timp, odată cu creşterea nivelului de trai, s-a pierdut spiritul european al Comunităţii Europene", a subliniat primul-ministru Orban Viktor.

Criza actuală este susţinută şi de orgolii puternice, iar Rusia şi Europa trebuie să găsească o soluţie pentru a depăşi conflictele americane şi europene, a mai adăugat primul ministru. Mai mult, o colaborare între Rusia şi Europa este inevitabilă, dar Europa Centrală trebuie să fie atentă pentru a nu avea de pierdut, atenţionează oficialul ungar.

CITEȘTE ȘI: România se poate îndrepta către dezastru, împinsă de exigenţele FMI, atenţionează analiştii Reuters

 

 

30 July 2012