Guvernul Emil Boc a fost marţi, demis. Moţiunea de cenzură împotriva Executivului, iniţiată de PNL, PSD şi UDMR, a trecut în Parlament, cu 254 de voturi pentru şi 176 împotrivă, fiind prima dată în perioada postrevoluţionară când o astfel de moţiune trece în Parlament.

Foto: evz.roPreşedintele Traian Băsescu a început deja consultările cu partidele politice, pentru desemnarea unui premier şi formarea unui nou Guvern. Şeful statului a declarat că nu se va abate de la "litera şi spiritul Constituţiei" şi că va încerca să evite criza politică în relaţia cu partidele parlamentare.

PNL a anunţat că doreşte desemnarea primarului de Sibiu, Klaus Johannis, în funcţia de premier. Cursul de schimb a urcat la 4,3 lei/euro, imediat după anunţul privind căderea Guvernului,  însă la scurt timp a revenit la 4,29 lei/euro, iar dealerii susţin că Banca Centrală a Romaniei a intervenit indirect pe piaţă prin vânzare de euro, pentru a împiedica o depreciere mai abruptă a leului.

Bursa, în schimb, nu a reacţionat la anunţul privind demiterea Guvernului. Indicele general, BET-C, s-a menţinut în scădere uşoară, cu 0,57%, în timp ce acţiunile celor cinci SIF-uri au crescut cu 1,58%.

13 October 2009