Două blocuri din cele trei rămase nefinalizate în cadrul proiectului Terra Residence din Voluntari au fost scoase la vânzare pentru recuperarea datoriilor pe care firma le are către creditori, cel mai mare fiind BCR, care are de recuperat aproape 20 de milioane de euro.

16133-bloc_1_00444300.jpgPentru recuperarea unei părţi din datoria firmei, lichidatorul judiciar al firmei, PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services SPRL a scos la vânzare două dintre cele trei blocuri nefinalizate din cadrul proiectului.

Preţul de vânzare al celor două imobile, aşa cum reiese din planul de reorganizare al firmei este de 9,1 milioane de euro, fără TVA.

Primul imobil, care are o structură de S+P+8 etaje şi care are o suprafaţă construită de 13.185 de mp şi un număr de 99 de apartamente, care are structura de rezistenţă şi compartimentările interne finalizate costă 3,7 milioane de euro.

Al doilea imobil, care are structura de rezistenţă finalizată şi compartimentarea internă executată doar parţial, dar care are 216 apartamente cu o suprafaţă totală construită de 25.325 mp, este scos la vânzare la preţul de 5,4 milioane de euro.

Pentru cea de-a treia clădire nefinalizată şi care nu a fost scoasă la vânzare, sunt necesare 3,4 milioane de euro pentru treminarea lucrărilor. Mare parte dintre cele 61 de persoane care au contractat iniţial apartamente în cele două blocuri scoase la vânzare au optat pentru o locuinţă similară în acest imobil, după ce lichidatorul a decis scoaterea lor la vânzare. Alte 50 de apartamente din acest al treilea imobil vor fi disponibile pe piaţă spre vânzare la un preţ de 800 de euro/mp, preţ recomandat de DTZ Echinox. Preţul este cu aproape 40% mai mic faţă de cel anunţat de Terra Vision în 2008, de 1.300 de euro/mp şi cu 20% mai mic faţă de cel de la lansarea proiectului în 2006, de 1.000 euro/mp.

Costurile estimate pentru finalizarea acestui ultim imobil vor fi asigurate printr-un credit tot de la BCR, care a fost şi singurul creditor ce a dorit continuarea şi susţinerea lucrărilor, deşi are de recuperat aproape 20 de milioane de euro din creditul acordat pentru construcţia ansamblului imobiliar. Astfel, din cele 3,4 milioane de eruo, 1,8 mil. euro reprezintă costurile de construcţie, 540.000 de euro costuri comune, 440.000 de euro costuri soft şi 621.000 de euro costuri de recompartimentare, toate fără TVA.

Dar vânzarea celor două blocuri nu este pusă sub presiune. Compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox, cea care a evaluat activele imobiliare ale Terra Vision, a recomandat aşteptarea unei oferte convenabile şi mulţumitoare, cu un orizont de timp de 2 ani pentru finalizarea vânzării.

Ce se întâmplă dacă se vând sau nu blocurile

În cel mai rău scenariu, potrivit planului de reorganizare, dacă aceste două blocuri nu vor fi vândute, BCR va putea proceda la o conversie a creanţei aflate în sold la aceea dată în acţiuni, sau la o dare în plată a activelor rămase, ultima opţiune aplicându-se oricăror active aflate în patrimoniul Terra Vision în momentul exercitării acestei opţiuni.

În cel mai fericit caz, dacă apartamentele disponibile spre vânzare din blocul G1 care va fi finalizat, se vor vinde într-un ritm mai accelerat decât cel preconizat în planul de reorganizare, atunci finanţatorul, adică BCR, va putea dispune modificarea planului de reorganizare prin continuarea investiţiei în construcţia de apartamente din celelalte două blocuri, scoase acum la vânzare.

Cât de mari sunt datoriile şi cine are de recuperat bani

La data de 30 iunie 2010, valoarea totală a datoriilor Terra Vision deepăşeau 31,2 milioane de euro, iar la masa credală s-au înscris 116 creditori, creanţa totală însumând 142, 8 milioane lei, adică 33,6 milioane euro.

Cel mai mare creditor este BCR, care a împrumutat în decembrie 2006 dezvoltatorul cu 20 de milioane de euro. Durata creditului era stabilită pentru o perioadă de 5 ani, cu 24 de luni de graţie, cu o dobândă variabilă EURIBOR la 6 luni + o marjă de 2,95% pe an. Potrivit planului de reorganizare, la data de 30 iunie 2010, firma Terra Vision mai avea de plată 82.964.669,74 de lei, adică 19.835.232 EUR, sumă recunoscută şi admisă de judecătorul sindic în tabelul definitiv al creanţelor.

Ser - Con Construcţii SRL are de recuperat 15 milioane de lei (3,5 mil. euro), Electric Power Light SRL s-a înscris cu o creanţă de peste 300.000 de euro, A.D.N Production SRL - 230.000 euro şi Urzică Irina care are de recuperat aproape 160.000 de euro.

De asemenea, valoarea avansurilor plătite de către clienţi pentru apartamentele contractate în complexul Terra Residence era de 9.467.194 lei (2,2 milioane euro).

În plus, în iunie 2006, Terra Vision contractase primul credit de la BCR în valore de 2,5 milioane de euro. Dintre toţi creditorii, doar BCR şi-a arătat intenţia de a susţine continuarea activităţiii companiei prin acordarea unui alt credit pentru finalizarea construirii blocului G1, în care se vor muta 61 de persoane care au antecontractat locuinţe în celelalte două blocuri scoase la vânzare, dar cărora li s-a pus la dispoziţie posibilitatea de a se muta în blocul G1.

De ce a intrat Terra Residence în insolvenţă

-extinderea suprafeţelor construite în proiectul Terra Residence cu 45% fără asigurarea prealabilă a surselor de finanţare adecvate

-prezentarea eronată a naturii unor depuneri în conturile societăţii a sumelor provenind din vânzarea apartamentelor, ca şi împrumuturilor din partea acţionarilor

-lipsa unei gestiuni financiare adecvate şi ignorarea legislaţiei contabile în vigoare au condus la deteriorarea situaţiei financiare a societăţii, şi, în final, la starea de insolvenţă.

Conducerea activităţii debitoarei este asigurată de către PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services SPRL. Anterior deschiderii procedurii de insolvenţă, managementul Terra Vision a folosit mijloace frauduloase pentru a-şi însuşi sume care pot depăşi valoarea de 14 milioane de euro iar asociatul majoritar a încasat în cea mai mare parte din cazuri contravaloarea avansurilor sau a preţurilor apartamentelor în numerar, direct de la cumpărător, fără a mai elibera ulterior chitanţă şi fără ca aceste sume să fie înregistrate în contabilitate.

De asemenea, asociatul majoritar a încasat aceste sume direct în contul personal, fără a le mai transfera în contul firmei. Contabilitatea a fost una defectuoasă în mod deliberat, iar o suprafaţă de teren şi 4 autoturisme au fost transferate în mod fraudulos, potrivit aceluiaşi plan de reorganizare citat.

Ce se întâmplă cu cei care au achiziţioant apartamente în Terra Residence

În planul de reorganizare propus de lichidatorul judiciar se mai specifică faptul că în cadrul proiectului au fost vândute aproximativ 300 de locuinţe în corpurile A, B, C şi D. Dar, din analiza contractelor de vânzare-cumpărare reiese că proprietarii apartamentelor nu sunt şi proprietari ai terenului pe care sunt construite acestea. Astfel, administratorul judiciar va încerca să vândă acest teren asociaţiilor de proprietari constituite în aceste imobile. Cu cât? Planul prevede un preţ de 18 euro/mp fără TVA pentru un apartament, preţ care va fi calculat în funcţie de suprafaţa fiecărei locuinţe. Astfel, reiese un venit suplimentar de 440.000 de euro fără TVA, care va permite recuperarea investiţiei pentru iluminatul spaţiilor comune, instalaţiei de gaze, alimentare cu apă şi pregătirea căilor de acces.


Sursa

22 January 2011