Noile cartiere rezidentiale de la periferia Bucurestiului ofera printre cele mai mici preturi la apartamentele noi.

16832-ml7e5776-copy.jpgAnsamblurile rezidentiale, super­mar­keturile, farmaciile, restau­rantele si gradinitele aparute in ultimii ani in Prelungirea Ghencea au dat un nou look unei zone care mai ieri era dominata de imagini cu lanuri de porumb si grau. Noul oras de la periferia Bucurestiului sufera insa de sindromul Pipera: drumuri inguste si trafic sufocat la ore de varf.

Prelungirea Ghencea este in prezent una dintre cele mai cautate destinatii de locuinte noi pentru programul „Prima casa". Multitudinea ofertei si competitia acerba dintre dezvoltatori au facut ca in zona sa se inregistreze una dintre cele mai ridicate rate de depreciere a valorii locuintelor noi.

Pretul mediu in zona a scazut, de la 70.000 de euro pentru un apartament de doua camere la 48.000 de euro, adica cu peste 30%. Totusi, dezvol­tarea zonei este tinuta in loc nu doar de scaderea generala a interesului pentru investitiile imobiliare, ci si de faptul ca, exact ca in cazul cartierului Pipera, infrastructura rutiera nu a tinut pasul cu dezvoltarea urbana. Acest fapt este singurul lat care stranguleaza respiratia dezvoltatorilor din zona.

Trendsetterii

In Cartierul Latin, punct terminus pentru autobuzul 122 al RATB si totodata do­miciliul a aproximativ 2.000 de oameni, constructia de noi blocuri nu a fost tulburata de criza, ba din contra. Pe latura adiacenta soselei Prelungirea Ghen­cea se constru­ieste in prezent un nou bloc cu aproximativ 120 de apartamente, despre care reprezen­tantii dezvolta­torului spun ca va fi finalizat in martie-aprile 2011. Asa cum declara unul dintre agentii de vanzari ai ansam­blului, de la mijlocul lunii ianua­rie, Gabriel Lupu­lescu, investitorul an­samblului, a vandut aproximativ 30 de apartamente. „Majo­ritatea s-au dat prin programul «Prima casa». Daca se opreste acesta nu mai stim cui o sa vindem, ca multi clienti au probleme pana si cu economisirea avansului de 5%", ne declara van­zatorul.

Cartierul Latin este in prezent unul dintre cele mai mari proiecte rezi­dentiale dezvoltate in vestul Capitalei si, in pofida comentariilor acide ale bloggerilor sau pe forumurile dedicate, continua sa fie unul dintre principalii trendsetteri imobiliari din aceasta parte a orasului.

Argumentul pretului

In prezent, Cartierul Latin ofera cele mai ieftine locuinte. Am gasit aici o oferta pentru apartamente cu doua camere la 46.000 de euro (TVA si loc de parcare inclus). Un pic mai incolo, in Red House2, bloculet de apartamente avand ca dezvoltator o agentie imobili­ara cunoscuta - Apulum 94, oferta pentru doua camere pleaca de la 48.500 de euro (cu loc de parcare inclus), dar fara TVA. Ca si in cazul Cartierului Latin, blocul Red House2 se afla in faza finala de finisare. Seful lucrarilor ne-a declarat ca din cele 23 de apartamente, doar opt mai sunt de vanzare, cu preturi plecand de la 29.000 de euro (fara TVA) pentru o garsoniera la 75.000 de euro un duplex de 87,1 mp.

Pe cealalta parte a soselei, vizavi de viitorul restaurant Latin, se afla Avangarde Rezidential, un ansamblu cochet, incremenit insa la stadiul unui minicartier. Dezvoltator este compania Avangarde Imob House, care si-a propus sa dezvolte in zona un cartier cu 400 de unitati locative in blocuri cu regim de inaltime P+3. Aici preturile promotio­nale pleaca de la 49.500 de euro (TVA inclus) pentru un apartament cu doua camere. Totusi, reprezentantul cartieru­lui de vizavi ne avertizeaza cu privire la taxa de mentenanta mare ceruta de dezvoltatorul Avangarde, de 50 euro/lu­na. „Destul de mare pentru un bene­fi­ciar de imprumut prin programul «Prima casa»", conchide sursa citata.

Vile la pret de apartamente

Zona capatului de linie al autobuzu­lui 122 este cea mai ieftina in noul „oras" Prelungirea Ghencea. Pana si imobilele de lux, gen case, apartamente in vile sau miniblocuri construite de micii investitori, sunt mai ieftine fata de alte periferii rezidentiale. Pentru cautatorii de chilipiruri imobiliare exista, prin urmare, teren suficient de desfasurare. Spre exemplu, in prezent se gasesc oferte de case construite in stil insiruit cu preturi promotionale care pleaca de la 60.000 de euro (fara TVA). Ansamblul este dezvoltat in proximitatea Cartieru­lui Latin si va cuprinde 120 de case cu apartamente de 4 camere (139 mp cons­tru­iti), cu o curte de 65 mp si doua locuri de parcare.

Apropierea de Bucuresti creste pretul

Unul dintre cele mai scumpe ansam­bluri de apartamente in zona este Primavara Residence. Atractia ansam­blului este data de complexul SPA aflat in incinta, care contine sala de fitness, jacuzzi, aerobic, masaj, restau­rant etc. Totusi, spre surprinderea noas­tra, dezvoltatorul nu ofera proprietarilor de locuinte din Primavara Residence niciun avantaj, acestia fiind tratati la egalitate cu clientii din afara ansam­blu­lui. Preturile locuintelor sunt de-a drep­tul prohibitive pentru cineva interesat de o achizitie prin intermediul progra­mului „Prima casa" (limitat la 60.000 de euro). Cel mai ieftin apartament cu doua camere costa aproximativ 63.000 de euro cu TVA inclus, dar fara loc de parcare, care este optional (5.000 de euro). Cum in zona, exceptand campul, nu ai unde parca la liber, esti obligat sa cumperi un loc, pretul final pentru cel mai ieftin apartament de doua camere cu parcare, avand o suprafata de 70,8 mp (din care 7 mp terasa), este de 68.000 de euro.


Sursa

10 March 2011