În zonele cu restanţe-record la creditele în valută, preţurile apartamentelor au scăzut şi de două ori, mai rapid decât în judeţele fără probleme.

Cu cât mai multe sunt restanţele, cu atât mai repede scad preţurile apartamentelor. Aceasta este concluzia care poate fi trasă din analiza pe judeţe a creditelor în euro.

În zone ca Ialomiţa, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara sau Bihor, campioane în ceea ce priveşte creditele cu probleme, preţul unui apartament cu două camere a scăzut cu până la 40-50%, în timp ce în judeţele aflate la polul opus (cu restanţe puţine) apartamentele s-au ieftinit cu cel mult 20%, potrivit unei analize RL.

Această relaţie nu este întâmplătoare, în condiţiile în care băncile devin mai prudente atunci când constată o deterioare a portofoliului de credite. Cu alte cuvinte, cu cât mai multe sunt restanţele, cu atât mai puţine sunt împrumuturile acordate.

Cum majoritatea tranzacţiilor imobiliare sunt finanţate prin credit, numărul potenţialilor cumpărători scade şi, implicit, scade şi preţul. Acest fenomen a afectat România în ansamblul ei, însă a fost mai evident în judeţele cu probleme în ceea ce priveşte creditele.

Zero împrumuturi în zonele cu probleme

Ultimele date al Băncii Naţionale a României arată destul de clar că în cele cinci judeţe campioane la restanţe băncile se gândesc de două ori înainte de a mai acorda un împrumut. Pe de altă parte, în judeţele cele mai „curate" valoarea totală a creditelor în euro a crescut în primele patru luni ale anului.

Sursa

4 June 2010