Băncile nu mai par atât de prietenoase ca altă dată. Condiţiile restrictive impuse de acestea, dar şi nesiguranţa zilei de mâine, îi fac pe tot mulţi dintre noi să stea departe de un credit bancar. Dar ce faci când vrei o casă, iar banii nu sunt la îndemână? Cauţi alte soluţii de finanţare.

16317-16_case5_evz_c0dbccd279.jpgLiliana Savoiu locuieşte în Roşiorii de Vede, Teleorman, dar toată familia ei se află de mulţi ani în Bucureşti. Acum a decis să se mute şi ea în Capitală cu soţul şi cu cei doi copii. E nevoie însă şi de o locuinţă. Liliana cunoaşte bine zona Mihai Bravu şi s-a gândit să cumpere acolo o casă la curte, dar bugetul de 80.000 euro alocat nu îi oferă prea multe variante în această parte a Bucureştiului. Şi asta chiar dacă familia Savoiu se mulţumeşte cu o casă mică, veche, cu cel mult trei camere. În baza noastră de date sunt doar trei case în zona Mihai Bravu care se încadrează în această sumă.

„Nu ţinem să fie o casă nouă, pe noi ne interesează mai mult terenul. De ce nu luaţi un teren atunci? Vrem să avem unde locui cât timp amenajam sau după caz reconstruim casa. Un apartament în bloc nu doriţi? Nu, vrem să stăm la casă, am doi copii şi aş vrea să le fac o casă astfel încât să locuiască împreună. M-am gândit la zona Mihai Bravu pentru că o cunosc bine, sora mea stă în Dristor" spune Liliana.

Familia Savoiu este dispusă să dea 80.000 euro pe o casă în Bucureşti, dar nu au încă toți acești bani. Suma reprezintă doar o valoare maximă pe care cei doi soţi au fixat-o, atât cred ei că merită să o dea pe o casă în Bucureşti. Pot face rost de un avans, dar nu mai mult de 20.000 euro. Sunt dispuşi însă să-şi vândă apartamentul pe care îl au în Roşiorii de Vede de îndată ce vor găsi o ofertă bună în Bucureşti, dar tot ar mai avea nevoie de nişte bani pe care nu vor să îi ia de la bancă. Momentan însă această variantă iese din discuţie.

„Aş vrea să cumpăr în rate de la proprietar, dacă am putea să ne înţelegem" ne-a mărturisit Liliana Savoiu.

Cum şansele sunt destul de mici ca soţii Savoiu să găsească un proprietar care să aştepte chiar şi câteva luni să îşi primească banii pe casă, o altă variantă care să îi ţină departe de bancă ar fi cea a achiziţionării unei locuinţe direct de la dezvoltator. Sunt atâţia dezvoltatorii care abia aşteaptă un cumpărător, fie el şi unul care plăteşte în rate. Dar şansele de a găsi o casă direct la dezvoltator în zona Mihai Bravu sunt egale cu zero. Singura soluţie ar fi ţintirea unui alt punct al Bucureştiului, mai spre periferie, însă.

„Am mai căutat pe internet oferte. Am căutat şi terenuri goale, dar mi s-au părut mai scumpe decât cele care aveau şi construcţii pe ele. Dar nu v-a tentat o zonă de la periferia oraşului? Eu aş vrea şi în Pantelimon, am văzut că acolo sunt mai ieftine şi îmi convine ca zonă. Aţi vrea să cumpăraţi de la un dezvoltator o casă nouă? Nu ţinem neapărat să avem o casă nouă, ne mulţumim şi cu una veche, cu două-trei camere, dar dacă găsim ceva interesant de ce nu?" se întreabă precizează Liliana.

Ratele la dezvoltator pot fi o soluţie pentru cei care vor o locuinţă nouă şi fie nu se încadrează în rigorile băncilor, fie nu se simt confortabili să contracteze un credit de la bancă.


4 February 2011