Pentru piata rezidentiala, 2009 a fost cel mai greu an: creditarea s-a blocat, preturile apartamentelor noi si vechi au scazut de la trimestru la trimestru, tot mai multi dezvoltatori si-au inghetat proiectele si unii chiar au intrat in procedura de insolventa, incercand sa scape de faliment.

sursa:economistul.com/Programul guvernamental Prima Casa, speranta multor jucatori din piata, s-a dovedit a fi doar "o picatura intr-un ocean de nevoi si sperante".

In 2009, din cauza disponibilizarilor efectuate, diminuarilor de salarii si a altor bonusuri, atat capacitatea de imprumut a romanilor, cat si apetitul acestora pentru un creditele ipotecare, au fost reduse, spune Gabriel Alexandru, vicepresedintele Century 21 Romania, companie care detine pe plan local master franciza retelei Century 21 Real Estate LLC din Statele Unite.

"Anul trecut am asistat la o moda a insolventelor. Nesiguranta locului de munca, diminuarea veniturilor si incertitudinea legata de viitor, au determinat pe cei mai multi romani sa amane decizia de a achizitiona o locuinta. Astfel, 2009 a fost un an in care proprietarii care nu au anticipat suficient de bine scaderile de pret, ce au depasit si praguri de 50% in anumite zone, nu au reusit sa-si vanda locuintele la momentul dorit si la pretul asteptat", explica vicepresedintele Century 21.

 

Sursa

5 January 2010