Paris nu mai este în topul celor mai scumpe cinci locaţii de birouri din lume, în timp ce cartierul West End din Londra este, în 2010, cea mai scumpă locaţie în ceea ce priveşte costurile de ocupare a spaţiilor de birouri, potrivit ultimului studiu DTZ, Global Occupancy Costs.

Cotat pe locul cinci în studiul de anul trecut, West End din Londra a ajuns pe prima poziţie în clasament, detronând astfel Tokyo şi depăşind Paris, Dubai şi Hong Kong, care erau poziţionate pe locul doi, trei şi respectiv patru în clasament. Paris şi Dubai nu se mai încadrează în top cinci cele mai scumpe locaţii, ocupând poziţia a şasea, respectiv a unsprezecea, în timp ce Hong Kong se bucură încă de locul patru.

Creşterea pe care o înregistrat-o cartierul West End se datoarează unei ajustări concise şi incisive a chiriilor în 2008, spre deosebire de Paris sau alte locaţii din top, care au experimentat o diminuare a chiriilor în 2009. Per ansamblu, toate  locaţiile incluse în top zece au avut o creştere negativă sau o evolutţie neutră în ceea ce priveşte costurile de ocupare pe parcursul anului trecut.

Studiul DTZ, care face referire la totalul costurilor de ocupare a spaţiilor de birouri pentru 116 zone de business din 47 de ţări şi teritorii este la a treisprezecea ediţie anuală şi evaluează principalele componente ale costului de ocupare a spaţiilor de birouri în principalele pieţe de office de pe glob, poziţionând fiecare locaţie în funcţie de cheltuielile anuale per post de lucru.

Noi intrări în top 10

Zurich, Boston şi Frankfurt sunt locaţii noi intrate în clasamentul global, situate pe poziţiile opt, nouă, respectiv zece. Schimbarea poziţiei acestor pieţe se datorează declinului moderat în comparaţie cu alte locaţii.

Cele mai mari căderi

Numeroase locaţii şi-au diminuat costurile de ocupare. Paris şi Dubai au părăsit primele cinci poziţii din topul global, în timp ce Moscova a devenit mai accesibilă, schimbându-şi poziţia, de pe locul al unsprezecelea pe locul treizeci şi şase.

Cele mai abrupte căderi din clasamentul global şi-au făcut apariţia în acele pieţe care au avut parte de creşteri semnificative ale chiriilor în ultimii ani, cum ar fi Singapore şi Kiev, unde s-a înregistrat o diminuare de 51% a costurilor de ocupare, de la un an la altul (în moneda locală).

Singapore a simţit impactul crizei economice foarte acut, întrucât cererea slabă pentru spaţii de birouri a fost dublată de stocul nou dat în folosinţă, fapt care a generat scăderea chiriilor şi  mai departe a afectat costurile totale de ocupare. În Kiev, cererea pentru spaţii de birouri a fost afectată sever de către recesiunea globală, înregistrându-se în 2009 un volum al închirierilor la mai puţin de jumătate faţă de 2008. Cu toate acestea, în ciuda cererii scăzute, piaţa de birouri din Kiev rămâne cu un deficit în ceea ce priveşte volumul de spaţii de birouri.

Karine Woodford, Head of Real Estate Strategy la DTZ a declarat: “În condiţiile actuale ale pieţei, noii chiriaşi vor beneficia de posibilitatea de a alege dintr-o paletă mai diversificată şi mai bună de proprietăţi. Din moment ce costurile de ocupare pentru locaţii prime au devenit mai accesibile iar volumul de spaţii de birouri disponibile a crescut, multi dintre chiriaşi se vor putea orienta către clădiri din aceasta categorie. Într-adevăr, vestea bună pentru chiriaşii care sunt în căutare de spaţii de birouri este că vor  vedea chiriile scăzând la un aşa nivel încât vor fi greu de refuzat. Odată cu scăderea chiriilor şi cu creşterea volumului de spaţii disponibile, piaţa de birouri va avea oferte din ce în ce mai avantajoase pentru chiriaşi, în condiţiile climatului actual”.


Privind către 2013

Pentru prima dată, echipa de cercetare a DTZ a început să facă previziuni în ceea ce priveşte costurile de ocupare ale clădirilor de birouri pentru a sprijini clienţii în planurile lor pe termen lung. Creşterile costurilor de ocupare ale clădirilor de birouri vor fi relativ lente în perioada 2010-2013, în contrast cu evoluţia rapidă experiementată în anii trecuţi. Acest fenomen reflectă situaţia economică, ce va avea un impact mare asupra politicilor de recrutare şi asupra cererii de spaţii de birouri, toate acestea ducând către o slabă creştere a chiriilor pe termen scurt.

Previziunile DTZ indică faptul că regiunea Asia Pacific va înregistra cele mai mari creşteri în ceea ce priveşte costurile de ocupare în următorii patru ani, aşteptându-se ca dezvoltarea economică a regiunii să întreacă nivelul atins de Europa şi Statele Unite. Regiunea cuprinde trei dintre cele cinci locaţii pe glob,cu cea mai rapidă creştere a costurilor de ocupare pe post de lucru – Hong Kong, Guangzhou şi Bengalaru, care aşteaptă creşteri de 8.82%, 4.84% şi respectiv 4.36%, până în 2013. Se aşteaptă ca Hong Kong să ajungă cea mai scumpă locaţie din Asia Pacific, constrângerile în ceea ce priveşte stocul de spaţii de birouri conducând către o creştere a chiriilor.

Se aşteaptă ca districtul londonez West End să rămână cea mai scumpă zonă în următorii ani, alături de Hong Kong, Tokyo, Washington D.C. şi Paris, alcătuind topul celor cinci până în 2013. În perioada 2010-2013, cele mai mari scăderi în ceea ce priveşte costurile de ocupare ale clădirilor de birouri vor fi experimentate de Singapore  (-1.8%), Chennai (-1.4%) şi Glasgow (-0.6%), declinul fiind aşteptat în prima parte a perioadei menţionate.

Magali Marton, Head of DTZ Continental Europe and Middle East Research al DTZ comentează: “În timp ce costurile sunt anticipate a rămâne, în medie, stabile, se pot observa totuşi divergenţe majore între regiuni. În Europa, majoritatea pieţelor vor experimenta scăderi sau o stabilizare a costurilor; în orice caz, se aşteaptă ca în 2010, piaţa volatilă din London City să înregistreze o revenire puternică în ceea ce priveşte costurile de ocupare, fapt datorat lipsei stocului de spaţii de birouri livrate şi a reîntoarcerii cererii pentru spaţii de birouri, trend înregistrat în toată Europa. Singapore continuă să fie afectat de un imens flux de noi spaţii de birouri livrate, ceea ce conduce către o depreciere a chiriilor şi, în consecinţă, a costurilor totale de ocupare”.

28 January 2010